Arkivbild.

Polisen: Ingen "politisk vilja" att kontrollera de sittande afghanerna

Publicerad 11 augusti 2017 kl 16.32

Inrikes. De ensamkommande demonstranterna i Stockholm ger sig inte. De kommer stanna kvar på Medborgarplatsen oavsett vad. Samtidigt säger polisen att det inte finns någon "politisk vilja" att göra inre utlänningskontroll på de afghanska männen. Politikerna deltar nämligen själva i demonstrationen.

Dela artikeln

De så kallade flyktingbarnen i Stockholm, som manifesterar på Medborgarplatsen för att få stanna i Sverige, anmäldes under torsdagen av polisen. Afghanerna sover över på platsen trots att tillståndet endast gäller dag- och kvällstid. Det är ett brott mot ordningslagen, men inte ett skäl för polisen att upplösa demonstrationen, har polisen tidigare skrivit på sin hemsida.

Under ett tal på fredagen klargjorde talespersonen Fatemeh Khavari att de ensamkommande inte kommer att ge sig.

– Vi tänker inte flytta på oss!, ropade hon inför flera hundra journalister och invandrare på Medborgarplatsen, rapporterar Aftonbladet.

Enligt Fatemeh Khavari är det ingen ansvarig politiker som ger svar på kravet att de afghanska männen ska få stanna i Sverige.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har tidigare sagt att han inte tänker träffa afghanerna, som kräver att utvisningarna till Afghanistan stoppas.

Samtidigt står polisen mer eller mindre och tittar på.

På frågan varför ingen inre utlänningskontroll görs på de afghanska "sittstrejkarna", svarar ett yttre befäl på Södermalm på Twitter att det saknas "politisk vilja" till det. Politikerna är nämligen själva på plats och stödjer manifestationen, trots att en majoritet av riksdagens partier tidigare i år sa att de vill se tuffare tag mot personer som ska avvisas.

"Med tanke på att många folkvalda politiker är där och stödjer manifestationen så saknas nog den politiska viljan nu", skriver polisen.

Inre utlänningskontroll innebär att polisen gör en personkontroll av en utlänning för att fastställa om han eller hon har rätt att uppehålla sig på statens territorium.

Manifestationen som startade på Mynttorget i söndags fick flytta till Medborgarplatsen på Södermalm efter att Nordisk Ungdom genomfört en protest mot "barnen", som i vissa fall ser ut att vara upp emot 40 år gamla.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur