Moskébränderna
Den somaliska moskén i Eskilstuna "kärleksbombades" av antirasister efter det påstådda attentatet.

Polisen: Moskébranden var en olycka

Publicerad 5 januari 2015 kl 09.47

Inrikes. Moskébranden i Eskilstuna för tio dagar sedan var sannolikt en olycka som startade inne i lokalen. Det är den teori som polisen nu arbetar efter, rapporterar TV4 Nyheterna.

Gilla artikeln på Facebook

Strax efter branden gick en lång rad svenska medier ut och beskrev händelsen som ett politiskt attentat. Det anordnades manifestationer mot islamofobi och flera politiker, däribland statsminister Stefan Löfven (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) gick omedelbart ut och fördömde kraftfullt den påstådda mordbranden, som antogs ha startats av rasistiska svenskar.

Stora vänsterliberala internationella medier spred vidare de svenska mediernas bild av ett attentat och målade upp en bild av ett Sverige som genomsyras av islamofobi.

Men nu är polisen på väg att helt släppa teorin om att branden över huvud taget var anlagd, enligt källor till TV4 Nyheterna. Istället arbetar man efter teorin att branden startade inuti moskén. Tidigare vittnesuppgifter om personer som setts springa från moskén kan ha andra logiska förklaringar, enligt poliskällorna.

Branden i Eskilstunamoskén startade på eftermiddagen på annandagen. Runt 70 personer befann sig inne i lokalen, varav fem fick föras till sjukhus med skador.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ikea drar tillbaka sin katalog – bild på afrikan "rasistisk"

"Vi är djupt ledsna." Rasistiskt med siffror på afrikanens tröja, enligt medarbetare.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0