Moskébränderna

Förundersökningen om moskébranden läggs ned

Publicerad 13 mars 2015 kl 14.49

Inrikes. Inget attentat låg bakom den uppmärksammade moskébranden i Eskilstuna. Det uppger polisen, som nu lägger ned sin sin förundersökning – men exakt hur branden startade ser ut att förbli ett mysterium.

Gilla artikeln på Facebook

Direkt efter branden, som ägde rum den på juldagen förra året, gick flera svenska ministrar ut i media och slog fast att det rörde sig om ett "attentat" med islamofobiska motiv. Men det kan polisen nu helt utesluta.

– Den samlade utredningen bedöms av polisen utesluta ett "attentat" mot moskén utifrån, säger Fredrik Wallén, tillförordnad kommunikationschef i Polisregion Öst, i ett pressmeddelande.

Polisen avfärdar också de uppgifter som spreds i medier om att några personer skulle ha kastat in något i moskén och sprungit därifrån.

– Det finns ingenting i utredningen som styrker att det handlar om något annat än helt obefogad ryktesspridning bland åskådare på platsen, säger Fredrik Wallén.

Inte heller de uppgifter som cirkulerat om att en överhettad fritös orsakade branden stämmer enligt polisen. Flera omfattande tekniska undersökningar som gjorts visar istället att branden startade i en hög med kläder som tillhörde moskéns besökare. Klädhögen låg i ett kapprum bredvid bönesalen. Under tiden för brandens start rörde sig moskébesökare, i första hand barn, i det aktuella rummet.

Enligt en sakkunnig från nationellt forensiskt center (NFC) talar det underlag som finns för att branden startat genom "lek med eld, anläggning eller våda". Exakt varför branden startade kan utredningen dock inte visa – detta trots att 85 förhör hållits.

– Eftersom inget brott kan styrkas och det bedöms att alla möjliga utredningsåtgärder är gjorda kommer därför förundersökningen att läggas ner, säger Fredrik Wallén.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ahmeds bestialiska skogsvåldtäkt mot 9-åring var mordförsök

"En lycklig slump att barnet inte avled." Hovrätten skärper straffet efter brutal våldtäkt mot skolflicka utanför Norrköping.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0