Moskébränderna

Polisen: Muslimerna tände själva på moskén

Publicerad 14 mars 2015 kl 13.19

Inrikes. Branden i en källarmoské i Eskilstuna på juldagen förra året startades inne i moskén av muslimerna själva. Det påstår polisen i en ny rapport som klarlagt brandorsaken.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen dementerar samtidigt tidigare uppgifter om att branden ska ha startat i en fritös eller annan köksutrustning samt påståenden om att branden ska ha anlagts av utomstående attentatsmän, något som vänsterliberal media länge hävdade.

"Genom de tekniska undersökningar och mängden av förhör kan det uteslutas att branden startat genom att något kastats in i lokalen och det finns inga uppgifter alls i utredning som pekar på att för moskén utomstående personer funnits i den när branden startade", skriver polisen i ett pressmeddelande och avfärdar påståenden om ett attentat som "obefogad ryktesspridning".

– Den samlade utredningen bedöms av polisen utesluta ett "attentat" mot moskén utifrån. De uppgifter som kom till polisen, medan polis- och räddningsinsatsen vid själva branden fortfarande pågick, om att någon eller några personer skulle ha kastat in något i moskén och sprungit från platsen kan avfärdas. Det finns ingenting i utredningen som styrker att det handlar om något annat än helt obefogad ryktesspridning bland åskådare på platsen, säger Fredrik Wallén, tillförordnad kommunikationschef i Polisregion Öst.

Istället ska branden ha uppstått i en hög med kläder i ett kapprum där det när branden uppstod rörde sig mycket barn. Polisen tror att branden uppstått som ett resultat av "lek med eld, anläggning eller våda" och att det är moskébesökarna själva som tänt på. Polisen understryker att det inte finns något som tyder på att branden uppkommit som resultat av överhettad elektronisk utrustning och man har heller inte funnit spår av någon brännbar vätska.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0