Polisen skickade känsliga mejl till privatperson

Publicerad 6 februari 2020 kl 12.53

Inrikes. Ett stort antal polismejl med bland annat sekretessbelagda uppgifter har av misstag skickats till en privatperson, rapporterar SVT på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan tre år tillbaka har en stor mängd e-post som skulle till polisen egentligen hamnat hos en okänd mottagare, en privatperson.

Personen äger ett domännamn som liknar "polisen.se" och har tagit emot e-posten med hjälp av en så kallad "catch all"-adress, som samlar alla mejl som skickas mot adressen.

Mejlen innehåller allt från allmänna frågor till känsligare saker om brott, brottsoffer och misstänkta gärningsmän. Även intern poliskommunikation har landat fel.

Såväl polisen som andra myndigheter har använt bluffadressen. De senaste två åren har bland annat jourlistor från Åklagarmyndigheten med sekretesskyddade telefonnummer skickats dit.

– Det är känsliga uppgifter. Det låter väldigt läskigt om det går fram, säger den anställde som skickade jourlistorna, till SVT.

Personen som äger den felstavade e-postadressen kontaktade polisen om det inträffade rent 2018, varpå myndigheten införde en spärr i systemet. I en anmälan om "personuppgiftsincident " står det att 50 e-post skickades från polismyndigheten och att ett 10-tal av dessa innehöll "integritetskänslig information, till exempel ansökan om kontaktförbud, ett underrättelseuppslag och fotografier på misstänkta personer från en övervakningskamera".

Men andra myndigheter och privatpersoner har fortsatt använda den felstavade adressen. Så sent som den 15 januari ska e-post ha skickats dit, enligt SVT.

Polisen bekräftar idag händelsen på sin hemsida:

"En personuppgiftsincident avseende felskickade mejl anmäldes till Datainspektionen redan 2018 varpå det infördes ett filter i polisens it-miljö som stoppar möjligheten för polisanställda att mejla till cirka 400 e-postadresser som liknar @polisen.se. Intern information har också lämnats till polisanställda om säker e-posthantering. Polisen har även informerat flera andra myndigheter om att de bör överväga att lägga in tekniska spärrar av de slag som Polismyndigheten har gjort."

Polisen säger att händelsen har lett till att obehöriga troligen har tagit del av personuppgifter. Händelsen är anmäld till Datainspektionen och utreds även som ett misstänkt dataintrång.

− Polisen ser allvarligt på det inträffade. Redan innan denna händelse blev känd har vi successivt vidtagit flera skyddsåtgärder för att förhindra denna typ av spridning av personuppgifter. Det arbetet har nu intensifierats ytterligare, säger Ari Stenman, säkerhetschef vid Polismyndigheten.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fyra döda i bilolycka – film sprids på nätet

Polisen: "Vidrigt." Den som filmade olyckplatsen i Göteborg riskerar fängelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Greta klimatskolkade med kriminell rappare

"En oväntad vänskap.". Gangsterrappare stod för underhållningen under Fridays for future på Södermalm.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0