IQ-frågan

Polisen: Talet om somalier och IQ inte olagligt

Publicerad 11 december 2019 kl 11.12

Lag & Rätt. Den före detta SD-politikern Henrik Agerhälls uppmärksammade tal om somalier och IQ utgjorde inte hets mot folkgrupp. Denna kanske något förvånande slutsats har polisens så kallade hatbrottsgrupp nu kommit fram till.

Dela artikeln

– Om vi tänker oss en somaliska med 70 i IQ och burka. Det är möjligt att det går att övertala henne att ta av sig burkan, om man tycker sånt är viktigt, men vad ska man göra åt IQ-nivån? Det är ju inte möjligt att genomföra hjärntransplantationer.

Så sade Henrik Agerhäll, tidigare lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Umeå, den tredje november under ett torgmöte i Stockholm på temat ”befolkningsutbyte”. Bland de andra talarna fanns John Bouvin från Ny Demokrati och gatukonstnären Dan Park.

Agerhälls tal polisanmäldes av en privatperson för ”hets mot folkgrupp”.

Men nu har Shari Tingman, gruppchef och förundersökningsledare vid Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, lagt ner förundersökningen.

"Jag har gjort en ny prövning av ärendet och lyssnat på talet på Youtube. Den bedömningen som jag gör är att det inte faller under HMF", skriver Shari Tingman i ett mejl.

Henrik Agerhäll sade i sitt tal bland annat att "pygméer och bushmän, som behärskade [den afrikanska] kontinenten före bantu-expansionens dagar, ska ha en IQ-nivå neråt 54".

– Den folkgrupp som är närmast besläktad med bushmännen i Afrika är de i Sverige välbekanta somalierna. De kan alltså enligt forskarna ses som en mer utvecklad form av bushmän, som har lärt sig att behärska boskapsskötsel.

Agerhäll uppmanade också publiken att föreställa sig "en somaliska med 70 i IQ och burka".

– Det är möjligt att det går att övertala henne att ta av sig burkan, om man tycker sånt är viktigt, men vad ska man göra åt IQ-nivån? Det är ju inte möjligt att genomföra hjärntransplantationer, fortsatte han.

Om den generella intelligensnivån i Afrika söder om Sahara sade Henrik Agerhäll vidare att hälften av befolkningen där "hamnar under den klassiska gränsen för när din IQ är såpass låg att du ska klassas som 'mentalt efterbliven' som går vid just 70".

Sommaren 2018 dömdes en man i Attunda tingsrätt för ”hets mot folkgrupp” till att betala 18.000 kronor i böter efter att ha skrivit att ”den svarta rasen har lägre iq och högre testosteronnivåer”.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.