Terrordådet i Stockholm

Polisens försvar efter Akilov-kritiken: Vi har "inte resurser" att leta upp illegala invandrare

Publicerad 25 april 2018 kl 09.24

Inrikes. Att Stockholmsterroristen Rahmat Akilov tilläts stanna i Sverige, jobba svart åt Özz Nujen och planera terrordåd trots sitt utvisningsbeslut har skapat viss kritik. Nu försvarar sig polisen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Migrationsverket överlämnade ärendet med Rahmat Akilov (som till en början gick under identiteten Rahmatjon Kurbanov) till polisen eftersom han var avviken, vilket innebär att han försvunnit efter sitt avslag på asylansökan. Ärendet registrerades hos polisen den 24 februari 2017.

Enligt siffror från Migrationsverket överlämnades samma vecka (vecka 8, 2017) drygt 100 avvikna ärenden, och 35 ärenden för verkställighet med tvång, skriver polisen.

Det gjordes enligt polisen en efterlysning av Akilov, men inga ytterligare åtgärder vidtogs – "eftersom det inte fanns någon information som kunde användas för spaning eller några tips om honom".

– Rutinen är då att vi registrerar personen som efterlyst, vi har inte möjligheter och resurser till att göra mer, då vi behöver fokusera vårt arbete på att verkställa de personer som kan utvisas, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen på Noa, i ett pressmeddelande.

I det här fallet fanns det en adress, men det är enligt polisen "ytterst sällan som personen bor på den uppgivna adressen, och då han inte bedömdes som en säkerhetsrisk hade polisen inte möjlighet att prioritera detta ärende, bland över 12.000 liknande fall".

Totalt sett för hela 2017 överlämnade Migrationsverket, enligt deras siffror, över 6.000 ärenden till polisen där personen i fråga hade avvikit, cirka 500 av dessa under februari.

Men även om polisen hade lyckats få tag på Akilov är det ytterst tveksamt om myndigheten kunnat utvisa honom, skriver polisen. Anledningen är att det är "svårt att verkställa till vissa länder med tvång på grund av fara för brott mot mänskliga rättigheter".

– Viktigt att lyfta fram här är att även om Akilov hade hittats, så hade det varit mycket svårt att genomföra en verkställighet med tvång till Uzbekistan. Sådana sker endast i begränsad omfattning och med stor försiktighet, säger Patrik Engström

Bakgrunden till detta är en dom i Europadomstolen från 2012, och en rättslig kommentar från Migrationsverket från 2015 eftersom det förekommer uppgifter om systematiska kränkningar av de så kallade mänskliga rättigheterna i Uzbekistan. 


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Klottrat könsorgan kostade 150.000 skattekronor

"God giving a fuck.". Notan till Trafikverket för feministiska klottret.0 

Vaccinkrav för att få jobb på kommun

Beslutet i Orsa.. Gäller samtliga kommunala verksamheter.0 

Sexutredning mot minister läggs ned

Tomas Eneroth (S) kommer inte åtalas.. Åklagaren: "Har varit frågan om en flyktig beröring."0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0