Spänningarna i Europa

Prominenta tyskar i upprop mot krig med Ryssland

Publicerad 28 december 2014 kl 11.29

Utrikes. Sextio tyska politiker och kända samhällstoppar har skrivit under ett upprop som säger nej till ett nytt storkrig i Europa. Bland undertecknarna finns den tidigare tyske förbundspresidenten Roman Herzog och Gerhard Schröder, Tysklands förbundskansler mellan 1998 och 2005.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om ett öppet brev till den tyska regeringen, förbundsdagen och media, som undertecknats av fler än 60 framstående tyska kulturpersonligheter och politiska profiler.

Brevet publicerades i Die Zeit på initiativ av CDU-politikern Horst Teltschik som vid tidpunkten för den tyska återföreningen var rådgivare åt dåvarande förbundskansler Helmut Kohl, tidigare statssekreterare Walther Stützle (SPD) samt tidigare förbundsdirektör Antje Vollmer (De gröna).

"Ingen vill ha ett krig. Men Nordamerika, EU och Ryssland är oundvikligen på väg mot ett krig om man inte får stopp på den katastrofala spiralen av hot som kontras med nya. Alla européer, inklusive ryssarna, har ett gemensamt ansvar för fred och säkerhet. Endast de som aldrig glömmer detta ansvar kan undvika ödesdigra händelser", heter det bland annat i brevet.

DN: Putin galen
I svensk debatt har de stora tidningarna i huvudsak publicerat innehåll av annan karaktär. I Dagens Nyheter väljer exempelvis chefredaktören Peter Wolodarski att gillande citera Madeleine Albright, en tidigare amerikansk utrikesminister som orsakade en våg av arabisk antisemitism när hon förkunnade att "det är ett pris värt att betala" apropå att hennes regering just hade dödat en halv miljon irakiska barn.

"Vi måste kalkylera med risken att 10 procent av Putin är galen. Och vi kan inte utesluta att de 10 procenten faktiskt aktiveras", citerar Wolodarski med hänvisning till Madeleine Albright, inte som exempel – utan som expert – på galna politiska ledare.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0