Spänningarna i Europa

Prominenta tyskar i upprop mot krig med Ryssland

Publicerad 28 december 2014 kl 11.29

Utrikes. Sextio tyska politiker och kända samhällstoppar har skrivit under ett upprop som säger nej till ett nytt storkrig i Europa. Bland undertecknarna finns den tidigare tyske förbundspresidenten Roman Herzog och Gerhard Schröder, Tysklands förbundskansler mellan 1998 och 2005.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om ett öppet brev till den tyska regeringen, förbundsdagen och media, som undertecknats av fler än 60 framstående tyska kulturpersonligheter och politiska profiler.

Brevet publicerades i Die Zeit på initiativ av CDU-politikern Horst Teltschik som vid tidpunkten för den tyska återföreningen var rådgivare åt dåvarande förbundskansler Helmut Kohl, tidigare statssekreterare Walther Stützle (SPD) samt tidigare förbundsdirektör Antje Vollmer (De gröna).

"Ingen vill ha ett krig. Men Nordamerika, EU och Ryssland är oundvikligen på väg mot ett krig om man inte får stopp på den katastrofala spiralen av hot som kontras med nya. Alla européer, inklusive ryssarna, har ett gemensamt ansvar för fred och säkerhet. Endast de som aldrig glömmer detta ansvar kan undvika ödesdigra händelser", heter det bland annat i brevet.

DN: Putin galen
I svensk debatt har de stora tidningarna i huvudsak publicerat innehåll av annan karaktär. I Dagens Nyheter väljer exempelvis chefredaktören Peter Wolodarski att gillande citera Madeleine Albright, en tidigare amerikansk utrikesminister som orsakade en våg av arabisk antisemitism när hon förkunnade att "det är ett pris värt att betala" apropå att hennes regering just hade dödat en halv miljon irakiska barn.

"Vi måste kalkylera med risken att 10 procent av Putin är galen. Och vi kan inte utesluta att de 10 procenten faktiskt aktiveras", citerar Wolodarski med hänvisning till Madeleine Albright, inte som exempel – utan som expert – på galna politiska ledare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Utrikes

Asylvågen 2015: Många saknar jobb – "Ett misslyckande"

Asylvågen gav ingen "superekonomi" för Sverige.. Många går på bidrag och de som jobbar har mycket låga inkomster.0 

Trump jämförs med häst och "narcissistisk pajas" i SVT

Donald Trumps ekonomiska politik är en succé.. Men det är ändå någonting mentalt fel på presidenten, enligt SVT:s vinkel.0 

Frankrike kan upplösa muslimska föreningar

Flera husrannsakningar har genomförts.. Islamister hade utfört en fatwa mot den mördade läraren.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0