Publicerade filmen från Christchurch – döms till fängelse

Publicerad 12 november 2019 kl 13.13

Lag & Rätt. En man som ansvarat för Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront har idag dömts till fyra månaders fängelse. Detta sedan sajten publicerat gärningsmannens egen film från massmordet vid en moské i Nya Zeeland i mars.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen, som är i 30-årsåldern och vid tillfället var registrerad som ansvarig utgivare för Nordfront, döms av Örebro tingsrätt för de två så kallade yttrande­frihets­brotten olaga vålds­skildring och hets mot folkgrupp.

Brotten begicks enligt domstolen i och med att två artiklar publicerats på sajten under 2018 och 2019.

I det senare fallet var frågan om mannen hade gjort sig skyldig till olaga våldsskildring genom att publicera gärningsmannens egeninspelade livesändning av terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars i år.

Rätten gjorde bedömningen att publiceringen av filmen utgjorde olaga våldsskildring. Detta "eftersom filmen överskrider gränsen för vad som kan anses vara motiverat som ett led i nyhetsförmedling", enligt ett pressmeddelande.

Rätten kom även fram till att yttrandena i en annan artikel som publicerats på hemsidan "uttrycker missaktning mot homosexuella" eftersom yttrandena "inte utgör ett led i en saklig eller vederhäftig diskussion".

Tingsrätten konstaterade vidare att en fällande dom "är en inskränkning i yttrandefriheten som är nödvändig i ett demokratiskt samhälle".

Mannen är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp till villkorlig dom. De nu aktuella brotten är begångna under prövotid och tingsrätten ansåg därför att det inte fanns något annat alternativ än att döma mannen till fängelse. Strafflängden bestämdes till fyra månader.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Kvinnans fräcka attack – mitt på gatan. "En sak att hantera coronaviruset, men i kombination med berikning blir det en helt annan sak."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.