Publicerade filmen från Christchurch – döms till fängelse

Publicerad 12 november 2019 kl 13.13

Lag & Rätt. En man som ansvarat för Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront har idag dömts till fyra månaders fängelse. Detta sedan sajten publicerat gärningsmannens egen film från massmordet vid en moské i Nya Zeeland i mars.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen, som är i 30-årsåldern och vid tillfället var registrerad som ansvarig utgivare för Nordfront, döms av Örebro tingsrätt för de två så kallade yttrande­frihets­brotten olaga vålds­skildring och hets mot folkgrupp.

Brotten begicks enligt domstolen i och med att två artiklar publicerats på sajten under 2018 och 2019.

I det senare fallet var frågan om mannen hade gjort sig skyldig till olaga våldsskildring genom att publicera gärningsmannens egeninspelade livesändning av terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars i år.

Rätten gjorde bedömningen att publiceringen av filmen utgjorde olaga våldsskildring. Detta "eftersom filmen överskrider gränsen för vad som kan anses vara motiverat som ett led i nyhetsförmedling", enligt ett pressmeddelande.

Rätten kom även fram till att yttrandena i en annan artikel som publicerats på hemsidan "uttrycker missaktning mot homosexuella" eftersom yttrandena "inte utgör ett led i en saklig eller vederhäftig diskussion".

Tingsrätten konstaterade vidare att en fällande dom "är en inskränkning i yttrandefriheten som är nödvändig i ett demokratiskt samhälle".

Mannen är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp till villkorlig dom. De nu aktuella brotten är begångna under prövotid och tingsrätten ansåg därför att det inte fanns något annat alternativ än att döma mannen till fängelse. Strafflängden bestämdes till fyra månader.


Följde med två afghaner till HVB-hem. "Ska inte du också våldta?" frågade ena flyktingbarnet sin kompis när han var klar med henne.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare. Forskare har hittat förklaring till fenomenet.0 

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0