Regeringen anklagas för storhetsvansinne – ska ställa om hela Sverige till "cirkulär" klimatekonomi

Publicerad 10 juli 2020 kl 11.45

Inrikes. Löfvenregeringen har nu beslutat om en nationell strategi för att ställa om Sverige till en "cirkulär ekonomi" som påstås utgöra en "långsiktig och hållbar omställning av samhället". Enligt regeringen är detta "en viktig del för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland". Men kritiker kallar planen för livsfarlig och ett uttryck för storhetsvansinne.

Gilla artikeln på Facebook

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ihop med Liberalerna och Centerpartiet tänker nu ställa om hela Sveriges ekonomi utifrån den så kallade klimatfrågan.

Och coronakrisen ska användas för att starta om ekonomin på ett "cirkulärt" sätt.

Så här beskrivs den massiva samhällsomställningen på regeringens hemsida:

"Det nationella arbetet för en cirkulär ekonomi kommer att fokusera på hållbar produktion och produktdesign; hållbara sätt att konsumera och använda material, produkter och tjänster; giftfria och cirkulära kretslopp samt den cirkulära ekonomin som drivkraft för näringsliv och andra aktörer genom åtgärder som främjar innovation och cirkulära affärsmodeller."

– Det är inte klokt att värdefullt material används en gång och sedan slängs. Nu ska vi ändra på det. Den gröna återhämtningen som samhället nu behöver ska skynda på omställningen till en klimatneutral och cirkulär ekonomi. Ungefär femtio procent av våra klimatutsläpp samt mer än nittio procent världens vattenbrist och förlust av biologisk mångfald beror på ineffektiv resurshantering. En cirkulär ekonomi är klokare, betydligt bättre för miljön och dessutom skapar vi möjligheter till många nya jobb och ett hållbart företagande, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Enligt regeringen ska hela samhället engageras i den nya politiken.

"Omställningen till en cirkulär ekonomi måste genomföras gemensamt av politiken, näringslivet, offentlig sektor, akademi, privatpersoner och civilsamhället", skriver man.

– Sverige har, som ett av världens mest innovativa länder, goda förutsättningar att ta sig an denna omställning. Det ger också fördelar på den globala marknaden och många svenska företag ser redan möjligheterna med att ställa om sin verksamhet. Så skapas fler företag, nya jobb och ökad välfärd samtidigt som vår miljöpåverkan minskar, hävdar näringsminister Ibrahim Baylan (S).

"Detta är en viktig del för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland", skriver regeringen.

Men alla är inte imponerade.

"Den politiska megalomanin är lika stark som någonsin", skriver den tidigare Sydsvenskan-ledarskribenten Mats Skogkär om saken på Twitter.

"Detta är på riktigt livsfarligt. Ingen överdrift. Det är också ideologiskt snömos och du kan skratta och så men det är ett recept för fattigdom, sjukdom och död. Det är vansinne. På riktigt", skriver Aron Flam.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

BLM bryter med "vita, privilegierade" AFA

Raskrig inom extremvänstern i USA. BLM anklagar AFA för att vara privilegierade vita överklassextremister.0 

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0