Regeringen lugn inför lågkonjunktur: "Vi har varit ansvarsfulla"

Publicerad 22 augusti 2019 kl 15.34

Inrikes. Den svenska ekonomin väntas nu gå sämre, men regeringen är inte orolig. Sverige står väl rustat inför en avmattning i ekonomin, hävdar regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Ekonomin mattas av, BNP sjunker och arbetslösheten stiger kraftigt.

Men enligt regeringen så är det lugnt, då man är väl förberedd på sämre tider, heter det.

Idag presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) sin senaste prognos för den ekonomiska utvecklingen.

– Det vi sagt under en tid är att vi ser en konjunkturavmattning framför oss. Ekonomin går nu tydligare in i den avmattningen. Riskerna har ökat. Samtidigt är resursutnyttjandet fortsatt högre än normalt och vi har under de senaste åren bedrivit en ansvarsfull finanspolitik som skapat utrymme att möta avmattningen. Sverige står väl rustat, förklarar Andersson i samband med torsdagens regeringsöverläggningar på Harpsund.

Ett högre resursutnyttjandet i svensk ekonomi än normalt betyder att svensk ekonomi producerar över sin långsiktiga kapacitet. Men under det första halvåret 2019 mattades konjunkturläget av. Den internationella konjunkturförsvagningen påverkar nu Sverige tydligare än tidigare, enligt regeringen.

"Sveriges statsfinanser är starka. Sverige har idag den lägsta statsskuldskvoten sen 1977 och en låg offentlig skuldsättning i ett internationellt perspektiv. Nästa år förväntas det strukturella sparandet uppgå till 0,2 procent av BNP", skriver Finansdepartementet.

– Att börja bedriva en kraftigt åtstramande finanspolitik i det här läget vore inte en balanserad finanspolitik. Vi har dessutom flera samhällsproblem i Sverige som vi bara kan lösa genom ett starkare samhälle. Regeringen kommer därför att i kommande budget prioritera insatser för att bidra till fler i arbete, en starkare välfärd, bättre ekonomi för pensionärer och en bättre miljö och en rättvis och ambitiös klimatomställning. Dessutom ska resurserna till trygghet och säkerhet öka, vilket har ett brett stöd i svensk politik, säger Andersson.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0