Regeringskrisen

Regeringen på väg att falla

Publicerad 2 december 2014 kl 23.26

Politik. Sveriges regering är på väg att falla, det står klart efter en extrainsatt presskonferens sent under tisdagskvällen.

Gilla artikeln på Facebook

Statsminister Stefan Löfven meddelade under presskonferensen att alliansen gett regeringen kalla handen och inte vill nå en blocköverskridande överenskommelse med regeringen kring budgeten.

– Vi har försökt att föra samtal med de fyra borgerliga om att undvika en situation där Sverigedemokraterna har det avgörande inflytandet, sade Löfven under pressträffen.

– Vi kan konstatera att det fanns ingen framgångsmöjlighet vid samtalen om att göra något annorlunda vad gäller budgeten, fortsatte han.

Alliansens budget kommer därför att, med största sannolikhet, röstas igenom imorgon vilket kraftigt försvårar för de rödgröna att fortsätta regera. Alternativet är att återremittera budgetfrågan till finansdepartementet för att försöka vinna tid och förhandla med allianspartierna. Löfven meddelade vidare att han överväger att avgå och utlysa nyval.

– Det är ett av de alternativ som står till buds, svarade han på en direkt fråga från en av journalisterna.

– Det finns en möjlighet att avgå, att begära entledigande hos talmannen, det finns en möjlighet att utlysa nyval, förtydligade han senare.

Något definitivt besked ville dock inte Löfven och Miljöpartiets två språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin, som även de deltog i presskonferensen, ge ikväll.

– Vi tar ett steg i taget, nu imorgon är det debatt och så ska det fattas beslut av något slag. Endera återförvisning eller så beslut i själva sakfrågan och därefter lämnar vi besked vad vi väljer för alternativ, sade Löfven.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0