S-toppens bötesfusk

Regeringen: S-toppens bötesfusk är "inte en fråga för" oss

Publicerad 5 september 2018 kl 14.22

Inrikes. När regeringen anställde Löfvens pressekreterare Adriana Haxhimustafa kände de till att hon bara månader tidigare hade dömts för att ha smitit från en trafikolycka. Att Haxhimustafa gett felaktiga uppgifter till polisen om sin årsinkomst är dock "inte en fråga för Regeringskansliet", uppger Cajsa Holm vid Regeringskansliet för Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider avslöjade på tisdagen att Adriana Haxhimustafa, som arbetar som pressekreterare åt statsminister Stefan Löfven och andra ministrar, i slutet av 2015 dömdes för att ha smitit från en trafikolycka.

S-politikern körde in en minibuss full med folk i en lastbil vid påfarten till E4:an i Sollentuna. Sedan smet hon bara därifrån.

Eftersom Haxhimustafa gav polisen falska uppgifter om att hon hade 0 kronor i årsinkomst kom hon undan med endast 2.000 kronor i böter för obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Om hon hade uppgett sin riktiga årsinkomst under året, 618.900 kronor, hade hon förmodligen tilldömts ett mer än tio gånger större bötesbelopp.

Regeringskansliet bekräftar nu att man, inför anställningen av Adriana Haxhimustafa, kände till att hon hade fått strafföreläggandet för smitningen utfärdat mot sig bara månader tidigare.

"Regeringskansliet känner till strafföreläggandet, eftersom medarbetaren informerade om det före anställningen. Medarbetaren blev, i likhet med övriga anställda, säkerhetsprövad innan hon blev anställd. Den bedömning som gjordes var att händelsen inte påverkade hennes anställning i Regeringskansliet", skriver Cajsa Holm vid Regeringskansliets förvaltningsavdelning i ett skriftligt svar till Fria Tider.

Att Haxhimustafa uppgav falska uppgifter om sin årsinkomst för polisen vill regeringen inte kommentera.

"Vad gäller frågan om medarbetarens uppgivna årsinkomst så är det inte en fråga för Regeringskansliet", skriver Cajsa Holm.


Nyheter från förstasidan

Ny statistik: Var femte coronapatient på sjukhus avlider

Socialstyrelsen presenterar coronasiffror. Långa vårdtider för patienter – mediantiden 20 dygn på IVA.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus