S-toppens bötesfusk

Regeringen: S-toppens bötesfusk är "inte en fråga för" oss

Publicerad 5 september 2018 kl 14.22

Inrikes. När regeringen anställde Löfvens pressekreterare Adriana Haxhimustafa kände de till att hon bara månader tidigare hade dömts för att ha smitit från en trafikolycka. Att Haxhimustafa gett felaktiga uppgifter till polisen om sin årsinkomst är dock "inte en fråga för Regeringskansliet", uppger Cajsa Holm vid Regeringskansliet för Fria Tider.

Dela artikeln

Fria Tider avslöjade på tisdagen att Adriana Haxhimustafa, som arbetar som pressekreterare åt statsminister Stefan Löfven och andra ministrar, i slutet av 2015 dömdes för att ha smitit från en trafikolycka.

S-politikern körde in en minibuss full med folk i en lastbil vid påfarten till E4:an i Sollentuna. Sedan smet hon bara därifrån.

Eftersom Haxhimustafa gav polisen falska uppgifter om att hon hade 0 kronor i årsinkomst kom hon undan med endast 2.000 kronor i böter för obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Om hon hade uppgett sin riktiga årsinkomst under året, 618.900 kronor, hade hon förmodligen tilldömts ett mer än tio gånger större bötesbelopp.

Regeringskansliet bekräftar nu att man, inför anställningen av Adriana Haxhimustafa, kände till att hon hade fått strafföreläggandet för smitningen utfärdat mot sig bara månader tidigare.

"Regeringskansliet känner till strafföreläggandet, eftersom medarbetaren informerade om det före anställningen. Medarbetaren blev, i likhet med övriga anställda, säkerhetsprövad innan hon blev anställd. Den bedömning som gjordes var att händelsen inte påverkade hennes anställning i Regeringskansliet", skriver Cajsa Holm vid Regeringskansliets förvaltningsavdelning i ett skriftligt svar till Fria Tider.

Att Haxhimustafa uppgav falska uppgifter om sin årsinkomst för polisen vill regeringen inte kommentera.

"Vad gäller frågan om medarbetarens uppgivna årsinkomst så är det inte en fråga för Regeringskansliet", skriver Cajsa Holm.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Anpassas till nya verkligheten. "Hoppas det kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen."0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0