Morgan Johansson (S).

Regeringen vägrar utreda invandrarbrott

Publicerad 18 februari 2016 kl 06.52

Inrikes. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har föreslagit att regeringen genomför en ny undersökning om invandrarnas brottslighet. Migrationsminister Morgan Johansson (S) hävdar dock att en sådan rapport vore meningslös och hänvisar till så kallade socioekonomiska faktorer.

Gilla artikeln på Facebook

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerade år 1996 respektive år 2005 två rapporter om brottslighet bland invandrare.

Rapporterna är kontroversiella eftersom de visar att invandrare från framför allt arabvärlden och Afrika är mycket kraftigt överrepresenterade som förövare i vålds- och sexualbrott.

Kent Ekeroth (SD) bad i en skriftlig förfrågan till migrationsminister Anders Ygeman (S) att regeringen skulle ge Brå i uppdrag att skriva en ny rapport i ämnet.

"Brå kan utföra sådana undersökningar antingen på beställning av regeringen eller på Brås eget initiativ. Brå svarade att de inte ämnat initiera någon ny sådan rapport. Det är över tio år sedan den förra kom", skrev Ekeroth.

Morgan Johansson förklarar nu i sitt svar att brottslighet förklaras med skillnader i "människors uppväxtmiljö och levnadsvillkor" och att det därför inte är intressant att undersöka invandrarnas överrepresentation.

"Mot bakgrund av tidigare studier ser jag inte att ytterligare en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället, och jag har därför inte för avsikt att ge Brå något sådant uppdrag", skriver Morgan Johansson.


Nyheter från förstasidan

Säpo vill förbjuda "terrorpropaganda"

Svårt att förena yttrandefrihet och invandring. Därför föreslår Säkerhetspolisen långtgående begränsningar – av yttrandefriheten.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0