Morgan Johansson (S).

Regeringen vägrar utreda invandrarbrott

Publicerad 18 februari 2016 kl 06.52

Inrikes. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har föreslagit att regeringen genomför en ny undersökning om invandrarnas brottslighet. Migrationsminister Morgan Johansson (S) hävdar dock att en sådan rapport vore meningslös och hänvisar till så kallade socioekonomiska faktorer.

Gilla artikeln på Facebook

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerade år 1996 respektive år 2005 två rapporter om brottslighet bland invandrare.

Rapporterna är kontroversiella eftersom de visar att invandrare från framför allt arabvärlden och Afrika är mycket kraftigt överrepresenterade som förövare i vålds- och sexualbrott.

Kent Ekeroth (SD) bad i en skriftlig förfrågan till migrationsminister Anders Ygeman (S) att regeringen skulle ge Brå i uppdrag att skriva en ny rapport i ämnet.

"Brå kan utföra sådana undersökningar antingen på beställning av regeringen eller på Brås eget initiativ. Brå svarade att de inte ämnat initiera någon ny sådan rapport. Det är över tio år sedan den förra kom", skrev Ekeroth.

Morgan Johansson förklarar nu i sitt svar att brottslighet förklaras med skillnader i "människors uppväxtmiljö och levnadsvillkor" och att det därför inte är intressant att undersöka invandrarnas överrepresentation.

"Mot bakgrund av tidigare studier ser jag inte att ytterligare en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället, och jag har därför inte för avsikt att ge Brå något sådant uppdrag", skriver Morgan Johansson.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte: Tamim Sultani skrek "allahu akbar" under attacken i Vetlanda

Offren berättar om terrorropet. "Tamim Sultani skrek 'Allahu akbar' innan han högg kniven i honom".0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0