USA-valet
Hillary Clinton och Ted Cruz.

Republikanska donatorer sponsrar Hillary Clinton för att stoppa Trump

Publicerad 28 april 2016 kl 21.17
Av Mattias Albinsson

Utrikes. De båda republikanska presidentkandidaterna Ted Cruz och John Kasich har inte bara svårt att värva röster, de kämpar dessutom i tuff ekonomisk motvind, rapporterar AP. När etablissemangsfavoriterna Jeb Bush och Marco Rubio inte längre kandiderar byter många republikanska donatorer sida och stödjer Hillary Clinton.

Gilla artikeln på Facebook

I början av april hade Kasichs kampanjkassa sinat betänkligt. Mindre än 1,2 miljoner dollar, motsvarande 9,4 miljoner svenska kronor, fanns kvar i kassan.

Bättre såg det ut för Cruz som när mars månad var till ände hade 8,8 miljoner dollar kvar på kontot, enligt opensecrets.org som listar president­aspiranternas ekonomiska tillgångar.

I båda fallen rör det sig om små ekonomiska marginaler för de två som utmanar Donald Trump om att bli Republikanernas kandidat i höstens presidentval. Anledningen är att de stora etablissemangs­donatorer som tidigare sponsrat Jeb Bush och Marco Rubio sviker Trumps rivaler.

Många donatorer uppges ha tröttnat på att primärvalet inte gått som etablissemanget önskat.

– Det finns ett stort antal kampanjinsamlare i Republikanska partiet vars nätverk är helt slutkörda och donatorer som är känslomässigt slitna av de ansträngningar de gjort för kandidater som inte längre är kvar, säger den republikanske insamlaren och aktivisten Wayne Berman.

Berman var tidigare ordförande för den organisation som samlade in pengar till marco Rubios kampanj och är väl insatt i hur uppgivna etablissemangets donatorer är.

Faktum är att republikanska donatorer som tidigare stöttat Bush eller Rubio är ungefär lika benägna att byta sida och sponsra Hillary Clinton istället för någon av dem som utmanar Trump om kandidaturen. Sammanlagt rör det sig om mellan 150 och 200 donatorer per kandidat som tidigare donerat maxbelopp till Bush eller Rubio och som nu gör det samma till Cruz, Rubo eller Clinton.

En av dem är Fred Zeidman från Houston, Texas, som tidigare donerade till Bush. Han skänker nu istället pengar till Cruz på grund av att denne upplevs vara mest pro-Israel, den politiska fråga som Zeidman säger är viktigast för honom.

Ett fåtal etablissemangsdonatorer, ett dussintal, donerar istället till Donald Trump.

Trumps kampanj är till största delen självfinansierad – 75 procent av kampanjkassan kommer från Trumps eget bankkonto. Av de 25 procent som donerats till kampanjen kommer merparten, 19 procentenheter, från privatpersoner som donerat mindre belopp.

Endast 6 procent av Trumps kampanjpengar kommer från förmögna donatorer och lobbyister, motsvarande andel för Hillary Clinton är 74 procent. För Jeb Bush var samma andel hela 93 procent innan han hoppade av sin kandidatur.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0