USA-valet
Hillary Clinton och Ted Cruz.

Republikanska donatorer sponsrar Hillary Clinton för att stoppa Trump

Publicerad 28 april 2016 kl 21.17
Av Mattias Albinsson

Utrikes. De båda republikanska presidentkandidaterna Ted Cruz och John Kasich har inte bara svårt att värva röster, de kämpar dessutom i tuff ekonomisk motvind, rapporterar AP. När etablissemangsfavoriterna Jeb Bush och Marco Rubio inte längre kandiderar byter många republikanska donatorer sida och stödjer Hillary Clinton.

Gilla artikeln på Facebook

I början av april hade Kasichs kampanjkassa sinat betänkligt. Mindre än 1,2 miljoner dollar, motsvarande 9,4 miljoner svenska kronor, fanns kvar i kassan.

Bättre såg det ut för Cruz som när mars månad var till ände hade 8,8 miljoner dollar kvar på kontot, enligt opensecrets.org som listar president­aspiranternas ekonomiska tillgångar.

I båda fallen rör det sig om små ekonomiska marginaler för de två som utmanar Donald Trump om att bli Republikanernas kandidat i höstens presidentval. Anledningen är att de stora etablissemangs­donatorer som tidigare sponsrat Jeb Bush och Marco Rubio sviker Trumps rivaler.

Många donatorer uppges ha tröttnat på att primärvalet inte gått som etablissemanget önskat.

– Det finns ett stort antal kampanjinsamlare i Republikanska partiet vars nätverk är helt slutkörda och donatorer som är känslomässigt slitna av de ansträngningar de gjort för kandidater som inte längre är kvar, säger den republikanske insamlaren och aktivisten Wayne Berman.

Berman var tidigare ordförande för den organisation som samlade in pengar till marco Rubios kampanj och är väl insatt i hur uppgivna etablissemangets donatorer är.

Faktum är att republikanska donatorer som tidigare stöttat Bush eller Rubio är ungefär lika benägna att byta sida och sponsra Hillary Clinton istället för någon av dem som utmanar Trump om kandidaturen. Sammanlagt rör det sig om mellan 150 och 200 donatorer per kandidat som tidigare donerat maxbelopp till Bush eller Rubio och som nu gör det samma till Cruz, Rubo eller Clinton.

En av dem är Fred Zeidman från Houston, Texas, som tidigare donerade till Bush. Han skänker nu istället pengar till Cruz på grund av att denne upplevs vara mest pro-Israel, den politiska fråga som Zeidman säger är viktigast för honom.

Ett fåtal etablissemangsdonatorer, ett dussintal, donerar istället till Donald Trump.

Trumps kampanj är till största delen självfinansierad – 75 procent av kampanjkassan kommer från Trumps eget bankkonto. Av de 25 procent som donerats till kampanjen kommer merparten, 19 procentenheter, från privatpersoner som donerat mindre belopp.

Endast 6 procent av Trumps kampanjpengar kommer från förmögna donatorer och lobbyister, motsvarande andel för Hillary Clinton är 74 procent. För Jeb Bush var samma andel hela 93 procent innan han hoppade av sin kandidatur.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bara var sjunde svensk håller på Trump

Stor majoritet hoppas på vänsterkandidaten Biden. Endast bland SD-väljare har Trump ett knappt försprång.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Utrikes

Flydde till Moskva redan 2013. Nu får visselblåsaren papper på att han kan stanna.0 

Erdogan kräver mer respekt för muslimer i Europa

Rasar efter polisrazzia mot moské i Berlin.. "Rasism och islamofobi kommer föra Europa närmare medeltidens mörker."0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0