Restriktioner för äldre tas bort: "Drabbats av sämre psykisk hälsa"

Publicerad 22 oktober 2020 kl 09.20

Inrikes. Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rådet att personer 70 år och äldre bör undvika kontakt med andra, skriver myndigheten på sin hemsida. Orsaken är bland annat sämre psykisk hälsa. Enligt myndighetens generaldirektör Johan Carlson handlar det om "stora negativa effekter".

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndigheten har nu analyserat konsekvenserna av coronaåtgärdernas betydelse för personer som är 70 år och äldre.

Sedan april har äldre personer samt riskgrupper rekommenderats att begränsa sina nära kontakter och hålla avstånd till andra.

"Rekommendationen har haft god effekt, minskat sjukligheten och räddat liv", enligt myndigheten.

Men den nya rapporten visar också allvarliga konsekvenser. Redan utsatta personer har mått allt sämre.

"Oro och ångest har ökat inte minst bland dem som har en psykiatrisk diagnos. Stödlinjer rapporterar att de har fått fler samtal från personer som tycker att de inte har något att leva för längre. Det finns också ett uppdämt vårdbehov i gruppen", skriver Folkhälsomyndigheten.

– Den rapport som Folkhälsomyndigheten har tagit fram visar på ett flertal negativa konsekvenser som avsaknad av sociala sammanhang, frustration och upplevd särbehandling av äldre samt ett tydligt utanförskap när det gäller möjligheter att delta i aktiviteter som sker digitalt. Det finns nu behov av förebyggande insatser för att hindra psykisk och fysisk ohälsa, säger Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Restriktionerna tas därmed bort och alla personer i Sverige omfattas nu av samma allmänna råd.

– Den här gruppen har tagit ett stort ansvar under pandemin. Det har haft effekt men det är inte rimligt att lägga ett så stort ansvar på riskgrupperna när vi ser så stora negativa effekter. Alla måste nu ta ansvar för att minska spridningen av covid-19 så att vi kan ha ett fortsatt skydd för de som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

SMHI klass 3-varnar för snökaos i Västerbotten

Högsta varningsklassen.. Kan störa elförsörjning och telekommunikationer.0 

Regeringen "ställer om" Sverige till "klimatekonomi"

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Sabuni hotar med extraval om Löfven ökar invandringen

Kommer inte acceptera regeringens planer.. Centern oroliga att januariavtalet faller – försöker pressa L att backa.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0