Asylkaoset
Hans Rosling.

Rosling: 50 gånger billigare att hjälpa på plats

Publicerad 7 december 2015 kl 12.58

Inrikes. Kändisprofessorn Hans Rosling riktar nu åter kritik mot det svenska asylsystemet, som han menar leder till att flyktingar i närområdet missgynnas på bekostnad av de lycksökare som lyckats ta sig illegalt till Sverige med hjälp av människosmugglare.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi har misslyckats att hjälpa till i det område där de flesta flyktingarna är, det vill säga inne i Syrien och Irak och i grannländerna. Där hjälper vi till via FN:s flyktingorganisation med 10-15 kronor per dag medan flyktingkostnaderna i Sverige är 500 kronor per flykting, säger Rosling till Svensk Dagbladet.

Professorn lägger in en politiskt korrekt brasklapp om att man trots den skyhöga kostnaden för asylmottagande i Sverige bör fortsätta med den verksamheten.

– Människor som kommer till Sverige ska ha ett sjysst liv, jag har inga problem med det alls. Det är just avsaknaden av stöd till det lokala området. Flyktingmottagandet till Sverige i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen. UNHCR:s budget för  60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. Jag säger ingenting om de svenska flyktingkostnaderna men vi borde ha öst in pengar där de flesta är, säger Hans Rosling till SvD.

Professorn riktar också kritik mot att regeringen tar miljardbelopp från biståndet för att lägga på invandringen.

– Det är ju felaktig bokföring. Accountability är ett populärt begrepp som betyder förmågan att sätta ett korrekt belopp på kontot i bokföringen och jag tycker inte att man ska budgetera på det här sättet. I år såg regeringen att det där blev oacceptabelt så man tar inte längre hela flyktingkostnaden för första året från biståndet som statistikkriterierna säga att man kan få göra utan man tog 30 procent istället. Det är ett fejk med statistiken och bokföringen i en allvarlig och viktig fråga.

 


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

SSU tonar ned kulturmarxismen

Ny ordförande vill satsa på "tuffa straff".. Lisa Nåbo, 26, har själv ett riktigt jobb – som polis.0 

Man gripen för grov våldtäkt i Stockholm

Ung kvinna överfölls efter krogbesök på Södermalm.. Polisen använde samma metoder som vid gängmord för att hitta gärningsmannen.0 

Malmö finansierar vänsterextremister

Får kritik för "antirasistisk verksamhet" på stadsbiblioteket.. Showan Shattak och andra vänsterextremister fick utbilda ungdomar.0 

Vetenskap

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

"Bytte kön" på fiskar med hjälp av soja. Japanska forskarnas lyckade experiment.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0