Asylkaoset
Hans Rosling.

Rosling: 50 gånger billigare att hjälpa på plats

Publicerad 7 december 2015 kl 12.58

Inrikes. Kändisprofessorn Hans Rosling riktar nu åter kritik mot det svenska asylsystemet, som han menar leder till att flyktingar i närområdet missgynnas på bekostnad av de lycksökare som lyckats ta sig illegalt till Sverige med hjälp av människosmugglare.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi har misslyckats att hjälpa till i det område där de flesta flyktingarna är, det vill säga inne i Syrien och Irak och i grannländerna. Där hjälper vi till via FN:s flyktingorganisation med 10-15 kronor per dag medan flyktingkostnaderna i Sverige är 500 kronor per flykting, säger Rosling till Svensk Dagbladet.

Professorn lägger in en politiskt korrekt brasklapp om att man trots den skyhöga kostnaden för asylmottagande i Sverige bör fortsätta med den verksamheten.

– Människor som kommer till Sverige ska ha ett sjysst liv, jag har inga problem med det alls. Det är just avsaknaden av stöd till det lokala området. Flyktingmottagandet till Sverige i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen. UNHCR:s budget för  60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. Jag säger ingenting om de svenska flyktingkostnaderna men vi borde ha öst in pengar där de flesta är, säger Hans Rosling till SvD.

Professorn riktar också kritik mot att regeringen tar miljardbelopp från biståndet för att lägga på invandringen.

– Det är ju felaktig bokföring. Accountability är ett populärt begrepp som betyder förmågan att sätta ett korrekt belopp på kontot i bokföringen och jag tycker inte att man ska budgetera på det här sättet. I år såg regeringen att det där blev oacceptabelt så man tar inte längre hela flyktingkostnaden för första året från biståndet som statistikkriterierna säga att man kan få göra utan man tog 30 procent istället. Det är ett fejk med statistiken och bokföringen i en allvarlig och viktig fråga.

 


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0