Spänningarna i Europa
Denna satellitbild från förra veckan föreställer två kolonner av ryska militärfordon på väg från Ryssland till Ukraina, påstår Nato.

Rysk trupp in i Ukraina

Publicerad 28 augusti 2014 kl 17.22

Utrikes. Militäralliansen Nato uppgav under torsdagen att en större rysk invasion av östra Ukraina inletts under dagen.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat ska två stridsvagnskolonner och ett tusental ryska soldater ha korsat gränsen. På den ryska sidan av gränsen finns ytterligare omkring 20.000 ryska soldater som, enligt Nato, väntar på klartecken för en invasion skriver den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press.

Samma nyhetsbyrå skriver även att skyttegravar just nu grävs utanför den ukrainska staden Mariupol vid Svarta havs-kusten i södra delen av landet inför ett väntat angrepp på staden, som har omkring en halv miljon invånare.

Enligt Ukraina inleddes offensiven idag på förmiddagen vid elva-tiden med kraftig raketbeskjutning mot Ukrainas gränsposteringar. Beskjutningen följdes därefter upp med en större rysk offensiv in i Ukraina.

Ryssland har än så länge inte officiellt bemött påståendena om ett ryskt angrepp mot grannlandet i öst. Däremot meddelar Kreml att Putin igår kväll hade telefonöverläggningar med den tyska förbundskanslern Angela Merkel. De två regeringscheferna diskuterade då situationen i Ukraina och vikten av en nedtrappning av konflikten.


Nyheter från förstasidan

Kraftiga skyfall på väg mot Stockholm

Risk för översvämningar på sina håll. Kraftiga skurar vid Upplandskusten samt i Södermanlands och Stockholms län0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.