Asylsexvåldet
Sergei Lavrov kritiserar Tyskland för att "sopa händelsen under mattan".

Ryssland anklagar Tyskland för att mörka invandrarvåldtäkt

Publicerad 27 januari 2016 kl 21.09

Utrikes. När en 13-årig etnisk ryska våldtogs av invandrare i Berlin valde tyska myndigheter att avskriva ärendet som barnmisshandel, eftersom männen hävdade att det rörde sig om frivilligt sex. Nu anklagar ryska UD de tyska myndigheterna för att mörka.

Gilla artikeln på Facebook

© 1TV.ru

Familjen satte själva upp lappar där de efterlyste försvunna Lisa, 13.

Den 11 januari försvann 13-åriga Lisa plötsligt i Berlin. Tre dagar senare återfanns hon, och enligt familjens version av vad som hände blev flickan kidnappad av en grupp invandrare och hölls därefter inspärrad och blev gruppvåldtagen i över ett dygn, rapporterar BBC.

Men enligt tyska myndigheter ställde flickan upp på allt frivilligt.

Rapporteringen i rysk media har varit mycket kritisk mot hur Tyskland hanterat fallet. Enligt den populära ryska nyhetskanalen Channel One ska flickan ha blivit kidnappad och bortförd mot sin vilja, därefter gruppvåldtagen i 30 timmar. Inslaget har lett till protester både i Ryssland och Tyskland och spridits i sociala medier, med över en miljon delningar på Facebook. Många ifrågasätter dessutom att de tyska utredarna lägger vikt vid frivillighet när det handlar om sexualbrott mot barn.

Inslaget har retat upp tyska politiker, och den ryska journalisten bakom tv-intervjun utreds nu för "uppvigling" av den tyska polisen, enligt BBC.

Samtidigt har tyska invandrings­kritiker uppmärksammat händelsen och stämt in i kritiken mot de tyska myndigheternas hantering. Den islamkritiska Pegida-rörelsen har hållit stora demonstrationer tillsammans med ryskspråkiga minoritetsgrupper i Berlin.

Igår utvecklades följetongen till en diplomatisk ordväxling mellan Tyskland och Ryssland, när Kreml valde att offentligt ifrågasätta det tyska etablissemangets vilja att på allvar bekämpa detta och liknande invandrarbrott.

– Det är klarlagt att flickan inte försvann frivilligt, sade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov under en presskonferens i Moskva på tisdagen.

Enligt BBC beskrev Lavrov sedan händelsen som en "politiskt motiverad mörkläggning" från de tyska makthavarnas sida.

– Jag hoppas att dessa problem inte sopas under mattan och att vi inte får se den här händelsen upprepas, med fler fall som liknar det som hände vår Lisa, sade han.

Från det tyska etablissemanget har reaktionerna på den ryska kritiken varit kraftiga. Från höger till vänster anklagas Ryssland nu för att sprida "högerextrema konspirationsteorier" i Tyskland, skriver BBC.

Den tyske inrikesministern Frank Henkel svarade snabbt att han var "förbluffad" över att Kreml väljer att involvera sig i en pågående polisutredning.

– Anklagelsen om att polisen skulle försöka mörklägga någonting blir inte mer korrekt för att man upprepar den, sade han.

Landets utrikesminister Frank-Walter Steinmeier anklagade Ryssland för att använda fallet för "politisk propaganda" och för att polarisera den redan mycket infekterade debatten om invandringen från tredje världen till Tyskland. Från Angela Merkels kansli kom en liknande uppmaning.

Norbert Roettgen, ordförande i den tyska regeringens utrikesutskott, anklagade den ryska regeringen för att använda "manipulation och osanningar" i syfte att göra sig populära på hemmaplan, trots att det "försvårar landets utrikesrelationer".

Samtidigt menar bedömare att konflikten främst har kulturella orsaker. Synen på pedofiler och sex med barn är helt enkelt diametralt annorlunda i det traditionellt kristna Ryssland än i dagens progressivt liberala Tyskland.

Enligt BBC är byxmyndighetsåldern visserligen officiellt 14 år i Tyskland och rent formellt riskerar den som har sex med yngre individer att dömas för våldtäkt mot barn. Men, skriver BBC, sex med barn bedöms normalt som "barnmisshandel" av tyska domstolar, om det inte går att bevisa att gärningsmannen har använt något våld.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0