Det var på julaftonskvällen den 24 december 2019 som skivbolagsdirektören Flamur Beqiri, tidigare bosatt i Malmö, sköts till döds utanför sin lysbostad i södra London.
Han avrättades kallblodigt med fem skott inför fru och barn.
Den brittiska polisen tog omgående kontakt med den svenska polisen i region syd för att inleda ett samarbete i utredningen.
Redan på juldagen var samarbetet med den brittiska polisen igång och tidigt inledde svenskarna en egen förundersökning som pågick parallellt, i tätt samarbete med den brittiska.
Efter en vecka hade en huvudmisstänkt identifierats, den idag 24-årige Anis Hemissi, som är svensk medborgare. Mycket tack vare mycket stark bevisning från kameraövervakning.
Eftersom det finns övervakningskameror nästan överallt i Storbritannien kunde gärningsmannens väg i stort sett följas steg för steg.
Svensk polis biträdde bland annat med kartläggning av Anis Hemissi. Han hade begett sig till Thailand på semester och hade bokad hembiljett till Kastrups flygplats. När han landade på Kastrup i januari 2020 greps han av dansk polis.
Under utredningsarbetet framkom att den gripne 24-åringen inte agerat ensam. Genom tätt polissamarbete, såväl nationellt som internationellt, kunde tre män gripas i Sverige för inblandning i mordet. Samtidigt kunde två män identifieras i England som misstänkta medhjälpare.
Svensk polis var tidigt på plats i London för att snabbt få igång samarbetet och när de tre misstänkta medhjälparna greps i Sverige kom brittisk polis över till Sverige för att observera där.
Sverige och Storbritanniens rättsystem skiljer sig åt och där har organisationen Eurojust, Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete, spelat en viktig roll. Eurojusts samordnar nationella rättsliga myndigheters arbete för att bekämpa grov organiserad gränsöverskridande brottslighet. Till exempel har organisationen möjliggjort att utredningshandlingar och material kunnat delas mellan de båda länderna för att kunna utreda ärendet tillsammans.