Sofia Jannok.

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk"

Publicerad 10 april 2021 kl 15.06

Radio & TV. Svenskarna är ett "kolonialt folk". Det hävdar den samiska aktivisten och artisten Sofia Jannok i en intervju i SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Jannok berättar i intervjun att svenskar ibland frågat henne hur det känns att vara same, och att hon hellre vill vända på den frågeställningen och anklaga svenskarna för att vara kolonisatörer.

– Jag tycker att det är mer intressant att fråga: Hur är det att vara en del av ett kolonialt folk? Hur är det att gå omkring i ett område där varenda plats är på samiska men man inte kan uttala det? Och veta att man har stulit det här? Veta att man upprätthåller förtrycket bara genom sin egen vardag? frågar hon anklagande i programsatsningen "Sverige!".

– Det känns inte så bra. Det känns som att man får en stor sten på axlarna som man själv inte varit en del av. Men som man kollektivt måste bära runt på, svarar SVT:s brottsdömde skånske programledare Fredrik Önnevall.

LÄS MER: Högsta domstolen dömer SVT-journalist för människosmuggling

Invandrade österifrån
Skandinavien befolkades från omkring år 12.000 f.Kr. och framåt av europeiska jägar-samlare, när inlandsisen drog sig tillbaka efter senaste istiden. Tillsammans med senare förhistoriska invandrargrupper utgör dessa ursprunget till dagens svenskar.

Forskare har genom genetiska studier kommit fram till att en stor andel av förfäderna till dagens samer kom långt senare, omkring 1.500 f.Kr. De invandrade som nomader österifrån, från Sibirien, och lindan till dagens samiska språk gjorde entré först på 500-talet e.Kr.

Trots att samerna invandrade till Sverige långt senare än svenskarna, har de status som urfolk i Sverige. Anledningen är att samerna befolkade norra Skandinavien när de moderna statsgränserna drogs upp.

Marie B Hagsgård är jurist och expert på Europarådets rådgivande kommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter:

– Det är en evig diskussion om vem som var först, men innan Norge, Sverige, Finland och Rysslands gränser drogs var samerna där, säger hon till SVT.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kaliforniens invånare flyr

Befolkningen minskar för första gången någonsin. Därför lämnar invånarna den idag tredje världen-dominerade delstaten.0 

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus