Almedalen 2018
Gudrun Schyman sände ut dubbeltydiga budskap i gårdagens SVT Opinion Live. Programledaren verkade inte riktigt förstå alla svängningar.

Schyman: "Ingen väsentlig ökning" av våldtäkter

Publicerad 2 juli 2018 kl 10.40

Inrikes. Under söndagen debatterade Fi-ledaren Gudrun Schyman och Ann Heberlein våldtäkter och sexualbrott i SVT Opinion Live. Schyman påstod bland annat att invandringen inte lett till någon "väsentlig ökning" av våldtäkter.
– Det är fascinerande att du som partiledare för ett feministiskt parti förnekar att det sexuella våldet mot kvinnor har ökat, sade Ann Heberlein.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Gudrun Schyman är det statistik och forskning som man måste titta på för att förstå frågan om våldtäkter och sexbrott.

Och den visar, enligt henne, "att det är väldigt svårt att se om det över huvud taget har ökat", förklarade hon i gårdagens SVT Opinion.

– Detta är kopplat till den tid då vi tagit emot många som varit på flykt från bland annat Afghanistan. Är det så att de som kommit på flykt från Afghanistan, så skulle ju det ha avspeglat sig i en väsentlig ökning, och det kan man alltså inte se. Det är det som är grejen, sade hon svamligt.

– Det är fascinerande att du som partiledare för ett feministiskt parti förnekar att det sexuella våldet mot kvinnor har ökat, svarade Ann Heberlein. Det har varit en ökning på 41 procent på ett decennium. Förra året anmälde 20 kvinnor varje dag att de utsatts för våldtäkter.

Samtidigt var det dubbeltydiga budskap som kom från FI-ledaren.

Å ena sidan pekade Schyman generellt ut "män" som problemet gällande sexualbrott, och att de har en "underutvecklad" förmåga till samspel med kvinnor.

– Män har uppenbara svårigheter att förstå när det är samtycke, sade hon och fortsatte senare:

– Det som är lika för det här vi pratar om, jo: det är fråga om män.

Samtidigt erkände hon dock att det "självklart" finns en annan kvinnosyn bland män som kommer från vissa länder, och att detta måste mötas med en "kunskapsöverföring".

– Det går inte att säga så mycket om ökningen, påstod Gudrun Schyman samtidigt som flera i publiken skrattade.

Enligt Heberlein kan ökningen av sexualbrott inte förklaras med den ändrade sexualbrottslagstiftningen eftersom det var så många år sedan dessa regler gick igenom.

Under 2017 anmäldes 6.969 fullbordade våldtäkter i Sverige, en ökning med 658 anmälningar jämfört med 2016. 1984 anmäldes totalt 630 våldtäkter. Ökningen av våldtäkter sedan 1975 är 1555 procent.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny vänsterregering "öppnar Tysklands dörr på vid gavel"

Liberala planen för kraftigt ökad invandring. Lanserar "paradigmskifte" för ännu extremare politik när Merkel är ute ur leken.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Kraftig ökning av smittfall i Sverige

Ökning av vaccinerade som behöver intensivvård.. Alla med smittad person i hushållet ska stanna hemma, enligt FHM.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0