SD stöder Wallström i arabfrågan

Publicerad 19 mars 2015 kl 19.05

Inrikes. Utrikesminister Margot Wallströms utspel om Saudiarabiens rättssystem har utlöst en diplomatisk kris. Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson väljer nu att ge nu ministern sitt fulla stöd.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag står till fullo bakom utrikesministerns uttalande. Saudiarabien har ett rättssystem som hör hemma på medeltiden. Sverigedemokraterna ställer sig också bakom att säga upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Reaktionen från de berörda länderna är oproportionerlig, säger Mattias Karlsson i ett pressmeddelande.

Flera arabländer har i dagarna reagerat kraftfullt mot Sverige efter beskedet om att det så kallade Saudiavtalet ska sägas upp och efter att Margot Wallström anklagat Saudiarabien för att inte respektera mänskliga rättigheter.

Såväl Saudiarabien som Förenade Arabemiraten har kallat hem sina ambassadörer från Stockholm i protest mot Wallströms uttalanden. Dessutom stoppades förra veckan ett tal som den svenska ministern skulle hålla inför Arabförbundet. 

Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson, Julia Kronlid, säger att det är centralt för svensk utrikespolitik "att stå upp för demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter".

– Kritiken som Wallström har fört fram är inget nytt i utrikespolitiska sammanhang, det som är nytt är arabvärldens oproportionerliga sätt att reagera och övriga oppositionens tystnad i att stödja Wallström i detta. Vi kan inte backa undan från våra värderingar för att det börjar blåsa. Däremot är det bra att regeringen försöker hitta andra vägar att normalisera relationen till arabvärlden och trappa ner situationen, säger Kronlid.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0