SD tar ledningen – S fortsätter tappa

Publicerad 29 februari 2020 kl 10.08

Inrikes. Sverigedemokraterna är nu landets största parti även enligt Svensk väljaropinion. Det är första gången partiet toppar den mätningen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera mätningar som Kantar Sifo gör på uppdrag av SR Ekot, som nu också ger förstaplatsen i svensk politik till SD.

Partiet får 23,4 procent och är landets största parti.

Det är första gången sedan mätningarna startade för tio år sedan som det sker.

Samtidigt får Socialdemokraterna ett nytt bottenrekord på 23,2 procent. Ekots politiske kommentator, Fredrik Furtenbach, kallar detta för mycket dystra siffror för partiet. Han säger att Socialdemokraterna inte har klarat av debatten om brott, och nu ligger Stefan Löfven ännu risigare till.

– Det pågår ju redan en diskussion inom Socialdemokraterna, dels om januariavtalet och dels om Stefan Löfven klarar sitt jobb. Varje opinionsmätning som kommer och ser så här illa ut innebär att den diskussionen fortsätter, säger Furtenbach till Sveriges Radio.

Vänsterpartiet får också en toppnotering på 11,2 procent. Moderaterna står stilla på 17,8 procent medan Kristdemokraterna landar på 6,4 procent. Miljöpartiet minskar något till 4,4 procent. Liberalerna ökar med en halv procentenhet till 4,2 procent och klarar riksdagsspärren. Centerpartiet minskar till 8,1 procent.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0