SD tar ledningen – S fortsätter tappa

Publicerad 29 februari 2020 kl 10.08

Inrikes. Sverigedemokraterna är nu landets största parti även enligt Svensk väljaropinion. Det är första gången partiet toppar den mätningen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera mätningar som Kantar Sifo gör på uppdrag av SR Ekot, som nu också ger förstaplatsen i svensk politik till SD.

Partiet får 23,4 procent och är landets största parti.

Det är första gången sedan mätningarna startade för tio år sedan som det sker.

Samtidigt får Socialdemokraterna ett nytt bottenrekord på 23,2 procent. Ekots politiske kommentator, Fredrik Furtenbach, kallar detta för mycket dystra siffror för partiet. Han säger att Socialdemokraterna inte har klarat av debatten om brott, och nu ligger Stefan Löfven ännu risigare till.

– Det pågår ju redan en diskussion inom Socialdemokraterna, dels om januariavtalet och dels om Stefan Löfven klarar sitt jobb. Varje opinionsmätning som kommer och ser så här illa ut innebär att den diskussionen fortsätter, säger Furtenbach till Sveriges Radio.

Vänsterpartiet får också en toppnotering på 11,2 procent. Moderaterna står stilla på 17,8 procent medan Kristdemokraterna landar på 6,4 procent. Miljöpartiet minskar något till 4,4 procent. Liberalerna ökar med en halv procentenhet till 4,2 procent och klarar riksdagsspärren. Centerpartiet minskar till 8,1 procent.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0