SD tar strid för Swebbtv: Kräver svar av regeringen

Publicerad 25 december 2020 kl 17.38

Inrikes. Sverigedemokraterna tar nu strid för det fria ordet på nätet, som kraftigt inskränktes dagen innan julafton då nyhetskanalen Swebbtv plötsligt stängdes ner på Youtube.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Bäckström Johansson som reagerat på att nyhetskanalen Swebbtv stängts ner från Youtube.

Hela kanalen raderades dagen innan julafton.

Detta har väckt frågor hos många användare i sociala medier, eftersom den svenska regeringen sedan flera år tillbaka aktivt arbetat för att begränsa det fria ordet på nätet.

I en skriftlig riksdagsfråga till kulturminister Amanda Lind (MP) kräver Bäckström Johansson svar och åtgärder mot nätjättarnas agerande.

Han anser att de inskränker svensk yttrandefrihet.

"En stor del av samhällsdebatten sker idag på nätet och där stora aktörer har blivit en central del av informationsinfrastrukturen. De stora nätjättarnas plattformar är idag ett minst lika viktigt medium för att sprida och ta del av information som de traditionella medierna", skriver han till statsrådet och fortsätter:

"Kontroll över information i samhället är sedan urminnes tider starkt förknippat med makt. Det är knappast en slump att information i diktaturer ofta är kopplat till ett parti, en person eller några få individer. Kontroll över information möjliggör kontroll över befolkningen. Det demokratiska samhället gör ett avsteg från detta genom yttrandefriheten, vilken i sin tur möjliggör en fri debatt. Kontroll över information delas således brett i hela det demokratiska samhället. Det är i ljuset av detta problematiskt om en eller några få aktörer styr över en oproportionerligt stor del av informationsinfrastrukturen eftersom det rubbar hela den demokratiska maktbalansen."

Enligt SD-politikern är det uppenbart att det finns behov av en lagstiftning som försvårar dylika ingrepp i demokratin och yttrandefriheten, något andra länder, däribland Polen, redan börjat ta fram. Samma regler ska gälla på och utanför internet.

Han anser att globala teknikföretag numera kontrollerar stora delar av informationsinfrastrukturen, och att de – som i fallet med Swebbtv – godtyckligt stänger ner medborgarjournalister.

Att Swebbtv raderades är en "allvarlig" händelse, påpekar han.

"Med anledning av det vill jag fråga kultur- och demokratiministern Amanda Lind: Anser statsrådet och regeringen att denna typ av ageranden är ett problem för demokratin och yttrandefriheten? Avser regeringen och statsrådet att vidta några åtgärder för att grundlagsskyddade rättigheter inte kränks på sociala medieplattformar?", skriver Mattias Bäckström Johansson.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0