SD till vänstern: Be om ursäkt för amnestin

Publicerad 4 juni 2021 kl 16.54

Politik. Partierna bakom den så kallade gymnasielagen borde skämmas och be om ursäkt. Det tycker Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jonas Andersson.

Gilla artikeln på Facebook

Igår debatterade riksdagen regeringens förslag om att utöka den så kallade gymnasielagen. I korthet går förslaget ut på att fler av de afghaner som kom till Sverige under asylkaoset ska få stanna i Sverige.

Bland annat vill regeringen att olika former av bidrag och bidragsfinansierade jobb ska anses räcka för att bevilja de ensamkommande männen permanent uppehållstillstånd. Riksdagens socialförsäkringsutskott har sagt nej till förslaget, eftersom det menar att de handlar om "ytterligare särregleringar för en grupp som inte har skyddsskäl".

Under riksdagsdebatten igår röt riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) ifrån och krävde att regeringen och Centerpartiet och Vänsterpartiet, som röstade igenom den ursprungliga amnestin 2018, borde be om ursäkt.

– Hela gymnasielagen är en lång, utdragen, tragisk fars, fru talman. De partier som har stått bakom detta borde skämmas, inte bara inför svenska skattebetalare utan även inför dem man har gett löften som man inte har haft täckning för, utbrast han.

Centerpartiets riksdagsledamot Jonny Cato, som debatterade med Andersson, tycktes emellertid vare sig skämmas eller vilja be om ursäkt.

– Centerpartiet släppte igenom gymnasielagen för att ge ungdomarna framtidshopp, trygghet och möjlighet att bygga sig en ljus framtid i Sverige. Det är jag genuint stolt över, svarade han.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utropspriset för Jerzy Sarneckis lyxvilla: 29 miljoner

Dags för miljöombyte för 74-årige vänsterprofilen. "Fantastiska villan" på Lidingö har "svävande trappa" och stor pool.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0