Polisens fantombild på mannen efter den första överfallsvåldtäkten i Rågsved.

Serievåldtäktsman får skärpt straff och utvisas

Publicerad 19 april 2021 kl 13.19

Inrikes. Svea hovrätt har idag dömt en 24-årig man för bland annat en fullbordad våldtäkt i Rågsved sommaren 2019 och flera våldtäktsförsök på Södermalm i Stockholm hösten 2020. Offren var fyra kvinnor. Hovrätten höjer straffet från sex till åtta års fängelse och utvisar dessutom mannen på livstid.

Dela artikeln

Den idag 24-årige afrikanen greps i oktober 2020 efter att ha begått en rad brott på Södermalm. Bland annat utsattes tre kvinnor för våldtäktsförsök, och en av dem utsattes även för människorov.

I samband med gripandet topsades mannen och efter dna-analys gjordes en träff på en överfallsvåldtäkt i Rågsved sommaren 2019.

24-åringen dömdes i början av februari i år av tingsrätten till 6 års fängelse för en rad brott mot fyra kvinnor.

Hovrätten dömer nu mannen för samma brott som tingsrätten, men finner att straffvärdet är betydligt högre än det tingsrätten kom fram till. Fängelsestraffet höjs därför till 8 år.

Tingsrätten utvisade mannen i femton år, men hovrätten utvisar honom på livstid.

Afrikanen har medborgarskap i Spanien, och det är alltså dit han kommer att utvisas.

Förutom våldtäkt eller våldtäktsförsök har gärningarna mot tre av kvinnorna bedömts även som människorov eller försök till människorov, då mannen i samband med överfallen fört bort eller försökt föra bort kvinnorna.

– Mannen har förnekat att han är skyldig till brotten, men hovrätten finner att bevisningen, bland annat DNA och övervakningsfilmer, inte ger något tvivel om att det var han som överföll kvinnorna, säger hovrättsrådet Sven Jönson i ett uttalande.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur