Ädelmetallerna

Silverpriset fortsätter stiga

Publicerad 1 februari 2021 kl 15.17

Ekonomi. Silverpriset steg med 11 procent till över 30 dollar per uns under måndagen efter att ha stigit med 5,5 procent direkt vid öppning av den amerikanska råvarubörsen Comex.

Gilla artikeln på Facebook

Orsaken till prisrallyt är enligt Bloomberg att småsparare flockas till metallen i ett försök att åstadkomma ännu en så kallad "short squeeze" efter initiativ på forumet WallStreetBets.

JP Morgan och en handfull andra storbanker har under många år hållit nere priset på guld och silver genom ständigt utökade blanknings­positioner på den amerikanska råvarubörsen Comex. Systemet har fungerat länge eftersom priserna på ädelmetall­markanden av någon anledning sätts utifrån derivatpriset på terminskontrakten och inte tvärtom, vilket gör att den som blankar i stor skala kommer att driva ned priset på själva metallen.

En annan orsak till att priset har kunnat hållas nere är att blankare av ädelmetall, till skillnad från aktieblankare, inte behöver låna in den blankade tillgången medan kontraktet löper. Den absoluta majoriteten av allt guld och silver som säljs på Comex finns därför inte på riktigt, även om varje blankare är skyldig att leverera det på kontraktets förfallodatum.

Om Wallstreetbets småsparare ska kunna åstadkomma en "short squeeze" på silvermarknaden kommer de behöva hålla i kontrakten tills de löper ut, betala för hela kontraktsvärdet och kräva fysisk leverans. Eftersom den minsta köpsumman är 5.000 uns silver (som kostar 30 dollar per uns) är det i nuläget oklart hur detta ska gå till.

Men om det hela skulle lyckas, och Comex och dess deltagare på blankningssidan skulle få slut på fysiskt silver, så skulle det sannolikt bli en riktig plusaffär för Wallstreetbets investerare, eftersom derivathandeln med silver skulle upphöra och investerare skulle tvingas förlita sig på något betydligt mer ovanligt – fysisk metall.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Ekonomi

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur