Ädelmetallerna

Silverpriset fortsätter stiga

Publicerad 1 februari 2021 kl 15.17

Ekonomi. Silverpriset steg med 11 procent till över 30 dollar per uns under måndagen efter att ha stigit med 5,5 procent direkt vid öppning av den amerikanska råvarubörsen Comex.

Gilla artikeln på Facebook

Orsaken till prisrallyt är enligt Bloomberg att småsparare flockas till metallen i ett försök att åstadkomma ännu en så kallad "short squeeze" efter initiativ på forumet WallStreetBets.

JP Morgan och en handfull andra storbanker har under många år hållit nere priset på guld och silver genom ständigt utökade blanknings­positioner på den amerikanska råvarubörsen Comex. Systemet har fungerat länge eftersom priserna på ädelmetall­markanden av någon anledning sätts utifrån derivatpriset på terminskontrakten och inte tvärtom, vilket gör att den som blankar i stor skala kommer att driva ned priset på själva metallen.

En annan orsak till att priset har kunnat hållas nere är att blankare av ädelmetall, till skillnad från aktieblankare, inte behöver låna in den blankade tillgången medan kontraktet löper. Den absoluta majoriteten av allt guld och silver som säljs på Comex finns därför inte på riktigt, även om varje blankare är skyldig att leverera det på kontraktets förfallodatum.

Om Wallstreetbets småsparare ska kunna åstadkomma en "short squeeze" på silvermarknaden kommer de behöva hålla i kontrakten tills de löper ut, betala för hela kontraktsvärdet och kräva fysisk leverans. Eftersom den minsta köpsumman är 5.000 uns silver (som kostar 30 dollar per uns) är det i nuläget oklart hur detta ska gå till.

Men om det hela skulle lyckas, och Comex och dess deltagare på blankningssidan skulle få slut på fysiskt silver, så skulle det sannolikt bli en riktig plusaffär för Wallstreetbets investerare, eftersom derivathandeln med silver skulle upphöra och investerare skulle tvingas förlita sig på något betydligt mer ovanligt – fysisk metall.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Ekonomi

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Fattiga spelar medelklass för att få bolån

Liga hjälper dem – med Mona Sahlin-metoden.. Skriver ut falska inkomstintyg för att hjälpa fattiga hoppa på bolånerallyt.0 

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0