Ädelmetallerna

Silverpriset fortsätter stiga

Publicerad 1 februari 2021 kl 15.17

Ekonomi. Silverpriset steg med 11 procent till över 30 dollar per uns under måndagen efter att ha stigit med 5,5 procent direkt vid öppning av den amerikanska råvarubörsen Comex.

Dela artikeln

Orsaken till prisrallyt är enligt Bloomberg att småsparare flockas till metallen i ett försök att åstadkomma ännu en så kallad "short squeeze" efter initiativ på forumet WallStreetBets.

JP Morgan och en handfull andra storbanker har under många år hållit nere priset på guld och silver genom ständigt utökade blanknings­positioner på den amerikanska råvarubörsen Comex. Systemet har fungerat länge eftersom priserna på ädelmetall­markanden av någon anledning sätts utifrån derivatpriset på terminskontrakten och inte tvärtom, vilket gör att den som blankar i stor skala kommer att driva ned priset på själva metallen.

En annan orsak till att priset har kunnat hållas nere är att blankare av ädelmetall, till skillnad från aktieblankare, inte behöver låna in den blankade tillgången medan kontraktet löper. Den absoluta majoriteten av allt guld och silver som säljs på Comex finns därför inte på riktigt, även om varje blankare är skyldig att leverera det på kontraktets förfallodatum.

Om Wallstreetbets småsparare ska kunna åstadkomma en "short squeeze" på silvermarknaden kommer de behöva hålla i kontrakten tills de löper ut, betala för hela kontraktsvärdet och kräva fysisk leverans. Eftersom den minsta köpsumman är 5.000 uns silver (som kostar 30 dollar per uns) är det i nuläget oklart hur detta ska gå till.

Men om det hela skulle lyckas, och Comex och dess deltagare på blankningssidan skulle få slut på fysiskt silver, så skulle det sannolikt bli en riktig plusaffär för Wallstreetbets investerare, eftersom derivathandeln med silver skulle upphöra och investerare skulle tvingas förlita sig på något betydligt mer ovanligt – fysisk metall.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagens socialavgifter de högsta i EU

Överlägset dyrast anställa här.. Får svårt att konkurrera på gemensamma marknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Allt fler unga kvinnor hos Kronofogden

Orsaken: Lyxkonsumtion på kredit.. Nu går de unga kvinnorna om männnen som kunder hos Kronofogden.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0