BORDLÄGGS: Utredningen av korruptionen i småländska Eksjö stoppas – i minst ett halvår.

Sjuklöver vill mörka korruption i Eksjö

Publicerad 28 januari 2020 kl 07.21

Inrikes. Efter korruptionsskandalen i småländska Eksjös kommunala fastighetsbolag krävde Sverigedemokraterna en revision av samtliga kommunala bolag. Men nu begraver de övriga partierna förslaget genom att skicka det på remiss – tills i sommar.

Gilla artikeln på Facebook

Korruptionshärvan kretsar kring de kommunala bolagen Eksjöbostäder och Eksjöfastigheter vars tidigare vd Maria Lund köpte in flummiga tjänster av en konsult för närmare sju miljoner kronor utan att göra någon upphandling.

Lund hade fått en billigare offert från en annan leverantör, men ändå gått vidare med konsulten som hon träffat på en nätverksträff. Senare framkom det att Eksjöbostäder struntat i lagen om offentlig upphandling vid ytterligare ett stort antal tillfällen. Maria Lund fick sparken och erhöll en lukrativ fallskärm, enligt Exakt24. Hon erhöll även ett nytt lukrativt jobb av politikerna i grannkommunen Nässjö, och blev vd för det kommunala bolaget Nässjö Affärsverk.

Sverigedemokraterna, som anser att inte bara vd:n utan även styrelsen i bolagen ett ansvar för det inträffade, lade snabbt en motion om att utreda alla kommunala verksamheter och entlediga de ansvariga i fastighetsbolagens styrelser.

– Vi vill också att kommunstyrelsen ger Eksjö stadshus i uppdrag att entlediga de ledamöter och ersättare som i dag är invalda och sitter på uppdrag och som var invalda i bolagen Eksjöbostäder och Eksjö kommunfastigheter under åren 2014-2018, säger Ulf Svensson (SD) till Smålands-Tidningen.

Men istället för att bifalla SD:s förslag valde kommunfullmäktige att bordlägga beslutet och skicka frågan på remiss till kommunstyrelsen – fram till mitten av juli.

"Inom Kommunsverige ett traditionellt sätt att begrava obekväma ärenden", konstaterar Exakt24.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0