BORDLÄGGS: Utredningen av korruptionen i småländska Eksjö stoppas – i minst ett halvår.

Sjuklöver vill mörka korruption i Eksjö

Publicerad 28 januari 2020 kl 07.21

Inrikes. Efter korruptionsskandalen i småländska Eksjös kommunala fastighetsbolag krävde Sverigedemokraterna en revision av samtliga kommunala bolag. Men nu begraver de övriga partierna förslaget genom att skicka det på remiss – tills i sommar.

Gilla artikeln på Facebook

Korruptionshärvan kretsar kring de kommunala bolagen Eksjöbostäder och Eksjöfastigheter vars tidigare vd Maria Lund köpte in flummiga tjänster av en konsult för närmare sju miljoner kronor utan att göra någon upphandling.

Lund hade fått en billigare offert från en annan leverantör, men ändå gått vidare med konsulten som hon träffat på en nätverksträff. Senare framkom det att Eksjöbostäder struntat i lagen om offentlig upphandling vid ytterligare ett stort antal tillfällen. Maria Lund fick sparken och erhöll en lukrativ fallskärm, enligt Exakt24. Hon erhöll även ett nytt lukrativt jobb av politikerna i grannkommunen Nässjö, och blev vd för det kommunala bolaget Nässjö Affärsverk.

Sverigedemokraterna, som anser att inte bara vd:n utan även styrelsen i bolagen ett ansvar för det inträffade, lade snabbt en motion om att utreda alla kommunala verksamheter och entlediga de ansvariga i fastighetsbolagens styrelser.

– Vi vill också att kommunstyrelsen ger Eksjö stadshus i uppdrag att entlediga de ledamöter och ersättare som i dag är invalda och sitter på uppdrag och som var invalda i bolagen Eksjöbostäder och Eksjö kommunfastigheter under åren 2014-2018, säger Ulf Svensson (SD) till Smålands-Tidningen.

Men istället för att bifalla SD:s förslag valde kommunfullmäktige att bordlägga beslutet och skicka frågan på remiss till kommunstyrelsen – fram till mitten av juli.

"Inom Kommunsverige ett traditionellt sätt att begrava obekväma ärenden", konstaterar Exakt24.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0