Skola backar om pepparkaksgubbar

Publicerad 9 december 2012 kl 14.21

Inrikes.Tioåriga Mio får klä ut sig till pepparkaksgubbe i luciatåget på Kanalskolan i Laxå. Skolledningen valde att backa efter en proteststorm under söndagsförmiddagen.

Gilla artikeln på Facebook

Igår vid lunchtid publicerade Nerikes Allehanda (NA) en artikel om tioåriga Mio som inte fick klä ut sig till pepparkaksgubbe i skolans luciatåg. Anledningen menade Marghareta Zetterlund, verksamhetschef på barn- och utbildningsnämnden, var att pepparkaksgubbar skulle kunna "stöta någon" och uppfattas som rasistiskt.

Under morgonen idag uppmärksammade Fria Tider NA:s artikel och bland bloggar på Internet spred sig nyheten snabbt. Många hörde av sig till skolledningen och var uppretade över beslutet, något som nu fått Zetterlund att ändra sig. Istället hävdar hon för tidningen Expressen att det hela rör sig om ett missförstånd. Beslutet att inte ha med pepparkaksgubbar skulle ha hängt ihop med att man inte skulle sjunga pepparkakssången och därför inte tyckte att luciatåget skulle innehålla några sådana heller.

Men det är en förklaring som Mios mamma Jenny Simic inte köper. Jenny hänvisar till ett SMS hon fått där det uttryckligen står att anledningen var att man inte ville "stöta någon".

Förbudet mot att äta pepparkakor på skolan kvarstår dock, enligt Zetterlund pga elevers allergi.

Artikeln är rättad


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0