Skolvåldtäkten i Alvesta

Skolan håller stängt: Sexanmälda eleverna flyttas efter Fria Tiders granskning

Publicerad 9 november 2015 kl 12.28

Inrikes. De två afrikanska elever som misstänks ha begått sexuella övergrepp mot två svenska flickor på Grönkullaskolan i Alvesta har flyttats till en annan skola efter Fria Tiders granskning på fredagen, meddelar kommunen under en presskonferens idag. Skolan tvingas samtidigt stänga till följd av skadegörelse.

Gilla artikeln på Facebook

Vandaler utsatte på söndagskvällen Grönkullaskolan i Alvesta för omfattande skadegörelse och skolan kommer nu att hålla stängt under måndagen. Händelsen sammanföll tidsmässigt med att Fria Tider på fredagen granskade skolledningens kontroversiella hantering av en våldtäkt på skolgården.

– Men det finns inget som i nuläget tyder på att händelserna har koppling till varandra, säger Jonas Eek, utredningsledare på polisen, till Smålandsposten.

Polisen larmades till skolan klockan 22.30 på söndagskvällen och upptäckte då att 24 fönsterrutor hade krossats.

På en presskonferens vid lunchtid berättade företrädare för Alvesta kommun att rektorerna på skolan utsatts för hot på sociala medier.

– I fredags kväll publicerades en artikel i Fria Tider som lades ut på sociala medier. Då började många synpunkter läggas ut kring hur skolan hanterat situationen. Rektorerna utsattes för hot i sociala medier, berättade Gunilla Kaij Bevhedeben, chef för utbildningsförvaltningen.

– Hotar man någon så kommer det polisanmälas. Sociala medier är ingen fristad för hot, fortsatte hon.

SR: "Hur mår rektorerna?"
Fria Tiders granskning handlade om att skolledningen vägrat att agera när flickor på skolan i 10-årsåldern blev sexuellt trakasserade av afrikanska elever. Det slutade med att en av flickorna blev våldtagen i en buske på skolgården – men till och med efter det lät rektorerna förövarna gå kvar på samma skola som offren.

Sveriges Radios första fråga under presskonferensen löd: "Hur mår rektorerna?"

Lars-Peter Hielle finns på plats på Grönkullaskolan i Alvesta som idag håller stängt efter hot.

Posted by P4 Kronoberg Sveriges Radio on den 9 november 2015

– Företagshälsovården i full gång med att prata med enskilda och ha gruppsamtal. Rektorerna och annan personal får hjälp. För närvarande är rektor på Hagaskolan tillförordnad rektor på Grönkullaskolan, svarade Gunilla Kaij Bevhedeben.

Hon kunde inte svara på om det fanns en koppling mellan våldtäkten och skadegörelsen.

– Vi kan inte dra några slutsatser. Det sker en polisanmälning, det är de som får ta reda på om det finns kopplingar.

Under presskonferensen nämndes att många föräldrar känner sig frustrerade över att de inte fick någon information om våldtäkten, som ägde rum i mitten av oktober.

– Vi har informerat men vår information försvann. Det har överlämnats till polisen och socialtjänsten och då har det lämnat vårt ansvarsområde, svarade kommunchef Kristiina Kosunen Eriksson.

Skolan kommer att hållas stängd under måndagen. Under måndagen kommer man bland annat att gå igenom material från skolans övervakningskamera för att försöka identifiera förövarna bakom skadegörelsen.

–  En god arbetsmiljö måste kunna tillgodoses. I dag ska arbete ske för reparera fönster, samla personalen och planera inför morgondagen. Vi planerar ha öppet då. Vaktbolag har kallats in som nu är på skolan för att trygga arbetsmiljö och skola. Vår bedömning om vaktbolaget kommer vara på plats i morgon, säger Gunilla Kaij Bevhedebe.

Under presskonferensen framkom att de elever som utreds för våldtäkt och sexuellt ofredande nu slutligen har flyttats till en annan skola.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.