Smittskyddsläkaren till Anders Tegnell: "Vi ska fortsätta utsätta" svenskar för smittan

Publicerad 17 januari 2021 kl 16.40

Inrikes. "Anser att vi skall fortsätta 'utsätta' befolkningen för denna infektion i lagom dos." Så skrev Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind i ett mejl till Anders Tegnell i september apropå covid-19.

Gilla artikeln på Facebook

Redan i mitten av september diskuterade smittskyddsansvariga i Sverige möjligheten att medvetet låta covid-19 spridas i befolkningen och på så sätt uppnå "flockimmunitet".

I ett mejl till statsepidemiolog Anders Tegnell den 16 september föreslog Britt Åkerlind, region Östergötlands smittskyddsläkare, att man skulle "fortsätta 'utsätta' befolkningen" för infektionen, "i lagom dos".

Åkerlind har nu lämnat en kommentar om mejlet som Corren var först med att publicera.

"Det refererade mejlet skickades från mig i mitten av september förra året och är skrivet utifrån den situation vi då befann oss i. Det är några rader tagna ur ett större sammanhang och i efterhand kan jag se att formuleringarna är olyckliga och kan uppfattas på ett annat sätt än vad jag avsåg när jag skrev dem", skriver hon.

Britt Åkerlind fortsätter:

"I september 2020 kände vi ännu inte till när ett eventuellt vaccin skulle komma. Debatten handlade mycket om bred provtagning och mindre pratades om människors beteende, vilket har visat sig vara det mest effektiva sättet att begränsa smittspridningen."


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0