Pedofilbankiren Epstein

"Somnade" när Epstein dog – nu åtalas de

Publicerad 19 november 2019 kl 20.57

Utrikes. De två vakter som påstås ha råkat somna i samband med att Jeffrey Epstein dog i häktet åtalas nu, skriver AP. Men enligt advokaten är duon endast "syndabockar".

Gilla artikeln på Facebook

Jeffrey Epstein dog under mystiska förhållanden i sin häktescell i New York i augusti. Myndigheterna fastslog snabbt att den pedofilanklagade bankiren hade begått självmord – men i USA är det få som tror på den officiella förklaringen.

En berömd rättsläkare, Michael Baden, meddelade i slutet av oktober att han trodde att Epstein hade blivit mördad. Detta efter att ha övervakat obduktionen och granskat bankirens skador.

Baden konstaterade också att det var osannolikt att båda de häktesvakter som hade till uppgift att bevaka Epstein råkade somna i samband med dödsfallet, samtidigt som övervakningskamerorna i cellen och korridoren råkade sluta fungera.

De lokala myndigheterna i New York har riktat in sig på de två fångvaktarna – Tova Noel och Michael Thomas – som nu åtalas för att ha förfalskat dokument i syfte att dölja att de låg och sov vid tidpunkten för dödsfallet.

Advokaten Montell Figgins, som företräder Thomas, säger enligt AP att de två vakterna används som "syndabockar" för att personer högre upp i kedjan ska undgå ansvar.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0