Soros och politiken

Soros varnar Merkel för "ny depression"

Publicerad 13 februari 2012 kl 09.41

Utrikes.Den amerikanske vänsterextremisten och finanskapitalisten George Soros riktar nu skarp kritik mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en intervju med Der Spiegel. Han varnar för att Tyskland ännu en gång kan vara på väg in i en "stor depression".

Gilla artikeln på Facebook

George Soros gjorde sig känd under 80- och 90-talet för sina självuppfyllande domedagsprofetior, som han brukade lansera med hjälp av media efter att först själv ha tagit rejäla blankningspositioner i de länder han varnade för att höll på att gå under. Eftersom George Soros kritik ofta slogs upp stort av ansedda tidningar såsom Rotchilds flaggskepp The Economist, så fick han inte sällan ett stort genomslag och lyckades krascha hela ekonomier och länder i Asien och Europa.

Nu är George Soros igång igen. På söndagen varnade den vänsterextreme finanskapitalisten Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att försöka möta den europeiska skuldkrisen genom nedskärningar, och krävde istället ökade statliga bidrag till bankerna.

- Annars kommer vi att repetera misstagen från den stora depressionen 1929. Det är vad Angela Merkel inte förstår, sade han till Der Spiegel.

George Soros tyckte också det var fel att rädda Grekland genom genom IMF låna ut pengar till "hög ränta" (3 procent, FT:s anm).

- Det är därför landet inte kan räddas idag, och samma sak kommer att hända med Italien när de får på sig den här tvångströjan och ska betala höga räntekostnader, sade George Soros till Der Spegel.

Vad George Soros efterlyser är istället en ny "new deal", liknande den som USA:s president Franklin Roosevelt genomförde under 1933 efter att ha inspirerats av den brittiske nationalekonomen John Maynard Keynes. Men där Keynes föreslog satsningar på infrastruktur såsom vägbyggen, flygplatser, kollektivtrafik och annat, har dagens europeiska politiker istället pumpat in sina nytryckta pengar i den privata banksektorn.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.