Spår av koffein och läkemedel i alla Gotlands vatten

Publicerad 13 oktober 2021 kl 10.13

Inrikes. Vattenprover från Gotland och Fårö visar att både koffein och läkemedel finns i nästan samtliga naturliga vatten.

Gilla artikeln på Facebook

Resultaten från de kemiska analyserna visar att både koffein och abstinensläkemedlet karbamazepin förekommer nästan undantagslöst i samtliga vattenprover, från mindre åar till havsvattnet som omger Gotlands kustband.

Proverna togs i september 2017 för att kartlägga läget i gotländska vatten utanför den huvudsakliga turistsäsongen. Viktigast var utvärderingen av koffein och karbamazepin eftersom dessa är goda indikatorer på avloppsvatten i miljön.

Läkemedel utgör dock bara en liten bråkdel av flera tusen kemikalier som finns i svenskt avloppsvatten och därmed indikerar en mycket bredare föroreningsproblematik.

– Vi människor lämnar spår efter oss på alltmer avlägsna platser och hittills förhållandevis orörda miljöer. Koncentrationerna av oönskade ämnen som läkemedel i vattendragen på Gotland är i dag lyckligtvis relativt låga. Men antalet sommargäster kommer sannolikt att fortsätta öka de kommande åren, vilket kräver insatser i tid för att förhindra ökad belastning i framtiden, säger Erland Björklund professor i analytisk kemi vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0