Asylkaoset
Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz vill se en australiensisk lösning för Europa.

Österrike om EU:s krav på invandring: "Vill de förstöra Europa är det ett bra sätt"

Publicerad 6 juni 2016 kl 00.37

Utrikes. Österrikes regering är hårt pressad av invandrings­kritiska FPÖ:s framgångar och efterlyser nu en australiensisk lösning för Europa. Samtidigt fördömer man hela idén med EU:s krav på obligatorisk invandring till alla medlemsländer.
– Om de vill förstöra EU så är det här ett bra sätt, säger utrikesministern Sebastian Kurz.

Gilla artikeln på Facebook

Istället för att tillåtas välla in i Europa bör de företrädelsevis araber och afrikaner som sätter kurs över Medelhavet interneras på något säkert ställe i tredje världen – där de kan beviljas asyl om de har några asylskäl. Det menar Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz, som är starkt kritisk till EU-kommissionens planer på att införa bötesstraff och asylkvoter som ska göra de sista vita länderna i Östeuropa till mångkulturella samhällen av svensk modell.

– Om de ​​vill krossa och förstöra EU så är det här ett bra sätt. Jag ser en risk för att några centraleuropeiska politiker tror att de kan genomdriva nästan vilken EU-lagstiftning som helst, eftersom de känner sig moraliskt överlägsna. Jag vill också att någon annan tar ansvar i asylfrågan. Men man måste begripa att med tanke på hur stämningsläget ser ut bland befolkningen just nu, så skulle det vara en enorm utmaning för många länder, inte bara de i Östeuropa, att ta emot stora mängder asylsökare, säger utrikesministern i en intervju med Die Peesse.

I intervjun säger Kurz också att han oroar sig för att det brittiska EU-utträdet ska innebära att EU blir mer av en "social union", så som många högbidragsländer i Sydeuropa önskar. Han påpekar att britterna, som tillsammans med Tyskland förlorar mest på att vara medlemmar i EU, har gett Österrike och andra producerande länder eldunderstöd i debatterna mot de som vill se mer EU-bidrag till sig själva. I praktiken handlar det om länderna runt Medelhavet, som kritiseras av EU:s nettobetalande länder för att bygga ut sina ofta redan generösa välfärdsstater istället för att satsa på industri och tillväxt.

– Om vi ​​förlorar Storbritannien och påverkan från vissa andra länder ökar, då ökar drömmarna om en social union, och det skulle ge en enorm negativ inverkan på EU, säger Sebastian Kurz.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0