Asylkaoset
Protester mot invandringen i tyska Dortmund.

Österrike stänger sin gräns mot Ungern

Publicerad 7 september 2015 kl 08.33

Utrikes. Efter att på bara några dagar ha släppt in 12.000 invandrare på väg till bidragsländerna i norra Europa stänger den österrikiska regeringen återigen sin gräns till Ungern för illegal invandring.

Gilla artikeln på Facebook

Till följd av en internationell mediekampanj för öppnare gränser beslutade Österrike under natten till lördag att släppa in ett mycket stort antal asylsökare från Ungern.

Invandrarna hade vägrat att söka asyl i Ungern och krävde att istället få komma vidare till länder som Sverige och Tyskland, där deras chans att få uppehållstillstånd och bidrag är betydligt större.

Enligt Österrikes förbundskansler Werner Faymann togs beslutet efter "intensiva samtal" med den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

– Vi har hela tiden sagt att detta är en nödsituation där vi måste agera snabbt och humant. Vi har hjälpt mer än 12.000 personer i en akut situation, säger Faymann enligt Reuters.

Nu ska Österrike återgå till ett "normaltillstånd", stänga korridoren för illegal invandring och börja tillämpa gränskontroller igen, enligt förbundskanslern.

Asylkaoset har skapat en splittring inom EU. Enligt Ungern är det länder som Tyskland som lockar invandrarna från tredje världen till Europa med sina löften om generösa bidrag.

– Så länge Österrike och Tyskland inte tydligt säger att de inte kommer att ta emot några fler invandrare kommer flera miljoner nya invandrare att komma till Europa, säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán till österrikiska ORF.

Ett mycket stort antal invandrare kom under helgen till Tyskland – 11.000 bara i München, där de välkomnades av ett hundratal vänsteraktivister, enligt RT. I Dortmund möttes invandrarna istället av protester från partiet Die Rechte, något som ledde till sammandrabbningar med polisen.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0