Brexit
Theresa May säger nej till en ny folkomröstning om EU, och lovar i stället att införa det som Brexit grundade sig på: en begränsad invandring som gynnar brittiska arbetare.

Storbritannien inför kompetensbaserad invandring

Publicerad 2 oktober 2018 kl 11.10

Utrikes. I mars 2019 lämnar Storbritannien formellt EU. Då kommer ett nytt system för invandring införas, meddelar nu landets premiärminister Theresa May.

Gilla artikeln på Facebook

Det blir ett helt nytt invandringssystem när Storbritannien nästa år lämnar EU. Britterna kommer för första gången på länge ta tillbaka kontrollen över sin invandring från EU.

Hög invandring med lågutbildade människor var en de främsta orsakerna till Brexit och folkomröstningen om EU 2016.

Efter Brexit kommer invandringen omfattas av ett helt nytt viseringssystem där det är "arbetarnas färdigheter som spelar roll, inte var de kommer ifrån", uppger BBC.

– Det nya kompetensbaserade systemet kommer se till att lågutbildad invandring minskas och göra så att Storbritannien reducerar invandringen till hållbara nivåer, som vi lovade, säger Theresa May.

– Samtidigt kommer vi utbilda brittiska människor för framtida kompetensarbeten, fortsätter hon och påpekar själv att Brexit i grunden handlade om att ta tillbaka kontrollen över landets gränser.

Lågutbildade personer från andra länder kommer alltså inte kunna konkurrera om jobb som kan tas av brittiska arbetssökande, enligt de nya reglerna. Samtidigt ska säkerhets- och brottsregisterkontroller utföras på människor som vill ta sig in i Storbritannien, vilket enligt BBC liknar det system som USA använder.

Det nya invandringssystemet ska enligt May avsluta den fria rörligheten, som finns inom EU, "en gång för alla". Medborgare inom EU ska alltså behandlas på samma sätt som från andra länder.

Hon förklarar också att hon vill göra Storbritanniens arbetsmarknad så rättvis som möjligt för vanliga arbetande människor, och påpekar att britter länge känt sig åsidosatta på grund av invandringen och av politiker som inte tagit denna oro på allvar.

Men man kommer fortfarande acceptera invandring av högkvalificerad sort, alltså av människor som besitter hög kompetens inom olika yrkeskategorier. Dessa ska prioriteras bland invandrare.

Om att hålla en andra folkomröstning om att stanna i EU, det som vissa grupper nu kräver och som även entusiastiskt lyfts fram i svenska medier, säger Theresa May blankt nej. Enligt henne har folket redan sagt sitt och hon menar att det nu är upp till politiker att hålla det löftet.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0