Brexit
Theresa May säger nej till en ny folkomröstning om EU, och lovar i stället att införa det som Brexit grundade sig på: en begränsad invandring som gynnar brittiska arbetare.

Storbritannien inför kompetensbaserad invandring

Publicerad 2 oktober 2018 kl 11.10

Utrikes. I mars 2019 lämnar Storbritannien formellt EU. Då kommer ett nytt system för invandring införas, meddelar nu landets premiärminister Theresa May.

Gilla artikeln på Facebook

Det blir ett helt nytt invandringssystem när Storbritannien nästa år lämnar EU. Britterna kommer för första gången på länge ta tillbaka kontrollen över sin invandring från EU.

Hög invandring med lågutbildade människor var en de främsta orsakerna till Brexit och folkomröstningen om EU 2016.

Efter Brexit kommer invandringen omfattas av ett helt nytt viseringssystem där det är "arbetarnas färdigheter som spelar roll, inte var de kommer ifrån", uppger BBC.

– Det nya kompetensbaserade systemet kommer se till att lågutbildad invandring minskas och göra så att Storbritannien reducerar invandringen till hållbara nivåer, som vi lovade, säger Theresa May.

– Samtidigt kommer vi utbilda brittiska människor för framtida kompetensarbeten, fortsätter hon och påpekar själv att Brexit i grunden handlade om att ta tillbaka kontrollen över landets gränser.

Lågutbildade personer från andra länder kommer alltså inte kunna konkurrera om jobb som kan tas av brittiska arbetssökande, enligt de nya reglerna. Samtidigt ska säkerhets- och brottsregisterkontroller utföras på människor som vill ta sig in i Storbritannien, vilket enligt BBC liknar det system som USA använder.

Det nya invandringssystemet ska enligt May avsluta den fria rörligheten, som finns inom EU, "en gång för alla". Medborgare inom EU ska alltså behandlas på samma sätt som från andra länder.

Hon förklarar också att hon vill göra Storbritanniens arbetsmarknad så rättvis som möjligt för vanliga arbetande människor, och påpekar att britter länge känt sig åsidosatta på grund av invandringen och av politiker som inte tagit denna oro på allvar.

Men man kommer fortfarande acceptera invandring av högkvalificerad sort, alltså av människor som besitter hög kompetens inom olika yrkeskategorier. Dessa ska prioriteras bland invandrare.

Om att hålla en andra folkomröstning om att stanna i EU, det som vissa grupper nu kräver och som även entusiastiskt lyfts fram i svenska medier, säger Theresa May blankt nej. Enligt henne har folket redan sagt sitt och hon menar att det nu är upp till politiker att hålla det löftet.


Nyheter från förstasidan

Miljoner Hongkongbor ska erbjudas brittiskt medborgarskap

Boris Johnson öppnar för massivt kinesinflöde. "Vi ska omedelbart gå vidare för att de ska få den här möjligheten."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Seattles polis upplöser vänsterextrem zon

Polisen omringar "Chop" och river ner ockupanternas tält.. Borgmästaren fick nog efter flera mord i laglösa vänsterzonen.0 

Nytt Kinavirus kan leda till pandemi

Har hittats hos grisar i Kina.. Kan smitta människor och leda till globalt utbrott, enligt forskare.0 

Här slåss Afa med turkiska invandrare

Skriker "Allahu akbar".. Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0