Brexit
Theresa May säger nej till en ny folkomröstning om EU, och lovar i stället att införa det som Brexit grundade sig på: en begränsad invandring som gynnar brittiska arbetare.

Storbritannien inför kompetensbaserad invandring

Publicerad 2 oktober 2018 kl 11.10

Utrikes. I mars 2019 lämnar Storbritannien formellt EU. Då kommer ett nytt system för invandring införas, meddelar nu landets premiärminister Theresa May.

Gilla artikeln på Facebook

Det blir ett helt nytt invandringssystem när Storbritannien nästa år lämnar EU. Britterna kommer för första gången på länge ta tillbaka kontrollen över sin invandring från EU.

Hög invandring med lågutbildade människor var en de främsta orsakerna till Brexit och folkomröstningen om EU 2016.

Efter Brexit kommer invandringen omfattas av ett helt nytt viseringssystem där det är "arbetarnas färdigheter som spelar roll, inte var de kommer ifrån", uppger BBC.

– Det nya kompetensbaserade systemet kommer se till att lågutbildad invandring minskas och göra så att Storbritannien reducerar invandringen till hållbara nivåer, som vi lovade, säger Theresa May.

– Samtidigt kommer vi utbilda brittiska människor för framtida kompetensarbeten, fortsätter hon och påpekar själv att Brexit i grunden handlade om att ta tillbaka kontrollen över landets gränser.

Lågutbildade personer från andra länder kommer alltså inte kunna konkurrera om jobb som kan tas av brittiska arbetssökande, enligt de nya reglerna. Samtidigt ska säkerhets- och brottsregisterkontroller utföras på människor som vill ta sig in i Storbritannien, vilket enligt BBC liknar det system som USA använder.

Det nya invandringssystemet ska enligt May avsluta den fria rörligheten, som finns inom EU, "en gång för alla". Medborgare inom EU ska alltså behandlas på samma sätt som från andra länder.

Hon förklarar också att hon vill göra Storbritanniens arbetsmarknad så rättvis som möjligt för vanliga arbetande människor, och påpekar att britter länge känt sig åsidosatta på grund av invandringen och av politiker som inte tagit denna oro på allvar.

Men man kommer fortfarande acceptera invandring av högkvalificerad sort, alltså av människor som besitter hög kompetens inom olika yrkeskategorier. Dessa ska prioriteras bland invandrare.

Om att hålla en andra folkomröstning om att stanna i EU, det som vissa grupper nu kräver och som även entusiastiskt lyfts fram i svenska medier, säger Theresa May blankt nej. Enligt henne har folket redan sagt sitt och hon menar att det nu är upp till politiker att hålla det löftet.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Demonstration mot vaccin och coronaåtgärder i Stockholm

Ca 400 personer på plats. Polisen planerar att upplösa demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm 0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Mer från Utrikes

FN-krav på basinkomst bara för kvinnor

Så föreslås fattiga kvinnor kompenseras för pandemin.. Basinkomst specifikt riktad till kvinnor ska "minska klyftorna", enligt globala organisationen.0 

Fidesz lämnar EU-grupp efter påtryckningar från M och KD

Orbáns högerparti tvingas lämna EPP.. Moderata glädjen: "Äntligen sätter vår partigrupp ned foten!"0 

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0