Utredningen visar att flera av preparaten som har sålts via flera olika marknadsplatser på Darknet bokstavligen har kokats ihop i källaren hos en av de misstänkta.

Storsäljare på Flugsvamp 2.0 åtalas

Publicerad 18 november 2020 kl 21.01

Inrikes. Idag åtalas tre män vid Ångermanlands tingsrätt för bland annat grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Två av dem ligger bakom ett av de största säljarkontona på den numera nedsläckta knarkmarknadsplatsen Flugsvamp 2.0 på Darknet.

Gilla artikeln på Facebook

Huvudmännen, som är bosatta i Kramfors kommun, är misstänkta för att vid över 3.000 tillfällen ha sålt narkotika och läkemedel via flera olika marknadsplatser på Darknet under cirka fem års tid.

Försäljningen har framförallt omfattat olika typer av narkotikaklassade tabletter men även kokain, amfetamin och cannabis samt receptbelagda läkemedel.

Den tredje mannen är misstänkt för att ha hjälpt till med att tvättat pengar.

– Detta har varit en omfattande utredning till vilken kompetenta polisresurser från hela landet har bidragit, och framförallt från region Nord. Vi har tillsammans med åklagarna genomfört en noggrann utredning, och vi är mycket nöjda med att det nu väcks åtal, säger polisinspektör Maria Bååth på Nationellt it-brottscentrum vid Nationella operativa avdelningen, Noa, i ett uttalande.

Polisens arbete mot andra säljare fortsätter nu med fler utredningsåtgärder, analyser av beslag och underrättelsearbete. Man har goda förhoppningar om att kunna identifiera fler misstänkta säljare.

– Polisens metoder utvecklas ständigt och i den här typen av komplexa utredningar av cyberbrott blir vi bättre och bättre på att säkra digital bevisning snabbt, vilket är viktigt eftersom informationen snabbt kan gå förlorad annars, säger Maria Bååth.

Tidigare i år har det varit fler rättegångar mot andra misstänkta säljare, till exempel en säljare med alias ”DP247” som dömdes till 5 års fängelse i hovrätten.

Darknet är ett paraplybegrepp som beskriver delar av internet som inte är avsedda för offentlig visning. Darknet är ofta förknippat med den krypterade delen av webben, där ip-adresser anonymiseras och användares aktivitet är svår att spåra. På Darknet äger svarta affärer och annan olaglig handel rum. Flugsvamp 2 och 3 är marknadsplatser som riktar sig till allmänheten på Darknet.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur