Stort tillslag mot falska poliser som lurat äldre

Publicerad 28 januari 2020 kl 00.37

Inrikes. Under måndagen genomförde polisen tillslag mot ett kriminellt nätverk som misstänks för grova bedrägerier mot äldre personer runt om i Sverige. Bland annat har männen utsgett sig för att vara poliser.

Gilla artikeln på Facebook

Fem män sitter nu anhållna misstänkta för grova bedrägerier eller försök till grova bedrägerier, så kallat "vishing".

Polisens tillslag genomfördes i samlad aktion på olika platser i Malmöområdet där de misstänkta är bosatta. Ett 70-talet poliser deltog i måndagens aktioner mot åldringsbedragarna. De fem misstänkta männen är i 25-35-årsåldern, enligt polisen.

Männen misstänks för delaktighet i cirka 20 grova bedrägerier eller försök mot äldre målsägande runt om i landet. Brottsvinsten beräknas vara cirka 500.000 kronor.

Bedragarna i den aktuella utredningen har ringt upp de drabbade åldringarna, som är i 75-80 årsåldern, och presenterat sig som banktjänstemän eller företrädare för kreditinstitut. Gärningsmännen har även påstått sig vara poliser.

De har oftast lurat de drabbade genom att säga att offren har tagit ett lån, vilket de nekat till. Bedragaren har då förklarat för offren att de blivit utsatta för ett bedrägeri. För att stoppa utbetalningen måste de enligt bedragarna skriva in ett nummer i en swish-app och skriva "STOPP" i meddelanderutan. I själva verket har offren själva swishat pengar till en penningmålvakt, vilket de insett först efteråt.

De äldre som drabbats i utredningen är från följande orter: Umeå, Södertälje, Helsingborg, Trosa, Ronneby, Uppsala, Borås, Uddevalla, Lidköping, Vaxholm, Hudiksvall, Örebro, Hagfors, Katrineholm, Falsterbo, Kalmar, Hästveda, Jukkasjärvi och Nyköping.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0