Han utpekas som hjärnan bakom "vit makt-kravallerna" i Washington

Publicerad 14 januari 2021 kl 13.14

Utrikes. Huvudarrangören bakom "Stop the Steal"-rörelsen i USA och kravallerna i Washington förra veckan är en svart man som heter Ali Alexander. Han hävdar nu att han hade hjälp av tre kongressledamöter, uppger The Independent. Syftet var att "kriget" utanför byggnaden skulle få kongressen att rösta emot Joe Bidens valseger.

Gilla artikeln på Facebook

Den så kallade stormningen av Kapitolium i Washington förra veckan har bland annat använts som förevändning för att stänga ner mikrobloggen Parler samt Donald Trump och en massa andra användare från sociala medier.

Vänsterextrema ADL använder nu även händelsen för att försöka åtala Gab, en annan konkurrent till Twitter.

Flera tidningar påstår att händelsen är ett bevis på "vit makt" i USA.

Men egentligen arrangerades demonstrationen av Ali Alexander, född Ali Akbar, som identifierar sig som svart och arab.

Och han hävdar att tre kongressledamöter hjälpte honom.

Syftet var att få tillräckligt många ledamöter i kongressen att rösta emot Joe Bidens valseger i presidentvalet och därmed omkullkasta valet.

– Vi fyra planerade att sätta maximalt tryck på kongressen medan de röstade. Vi hoppades att vårt krig utanför skulle kunna förändra tankegångarna hos de republikaner som befann sig i byggnaden, säger Alexander i ett klipp på Periscope som i efterhand ska ha raderats.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0