Kenny_lex/CC-BY-NC-SA/Europeancouncil_meetings/CC-BY-NC-ND

Svenska bankirer och USA bakom Ukrainas nye premiärminister

Publicerad 12 mars 2014 kl 17.29

Inrikes.USA-favoriten Arsenij Jatsenjuk, som utnämndes till Ukrainas nya premiärminister efter statskuppen i februari, leder en "filantropisk organisation" som finansieras av det amerikanska utrikesdepartementet, Nato – och svenska Swedbank.

Gilla artikeln på Facebook

Open Ukraine – med ett namn som för tankarna till finansmannen George Soros kulturmarxistiska organisation Open Society –– grundades i juli 2007 av Arsenij Jatsenjuk och Zbigniew Dzhymala.

Stiftelsens uttalade syfte är att "stärka Ukrainas anseende" i världen. Inom Ukraina verkar organisationen bland annat för "sociala förändringar" och ett närmande till EU.

Open Ukraine betecknas som en "filantropisk organisation" – men om man tittar närmare på sponsorerna tornar en annan bild omedelbart upp sig.

Bland de partners som listas på organisationens hemsida sticker flera välkända namn ut. Open Ukraine understöds bland annat av Natos informationscentrum, det amerikanska utrikesdepartementet och den neokonservativa frontorganisationen The National Endowment for Democracy.

Det direkta stödet från USA är knappast förvånande. Redan innan det stod klart att Janukovytjs regering skulle störtas hade USA bestämt sig för att Arsenij Jatsenjuk skulle utnämnas till ny premiärminister i Ukraina.

I ett läckt telefonsamtal mellan den amerikanska toppdiplomaten Victoria Nuland och ambassadören i Kiev, Geoffrey Pyatt, framgick tydligt att Jatsenjuk var USA:s man. När Ukrainas nya kuppregering presenterades på Självständighetstorget i Kiev i slutet av februari stod det klart att Jatsenjuk verkligen blivit ny premiärminister.

Förutom stödet från USA, Nato och olika typer av globalistiska tankesmedjor sponsras Open Ukraine även av svenska Swedbank –– en bank som efter att ha tagit sig in på den östeuropeiska marknaden pekades ut som en av de ansvariga bakom den ekonomiska krisen i Baltikum 2008. Swedbank anklagas för att ha bidragit till den förödande krisen genom sin aggressiva utlåning av över 200 miljarder kronor till medborgare i Estland, Lettland och Litauen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Trudeau fortsätter regera Kanada

Vänstern behåller makten. "Folk har röstat för en progressiv agenda."0 

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0