Skandalerna i Swedbank
Kenny_lex/CC-BY-NC-SA/Europeancouncil_meetings/CC-BY-NC-ND

Svenska bankirer och USA bakom Ukrainas nye premiärminister

Publicerad 12 mars 2014 kl 17.29

Inrikes.USA-favoriten Arsenij Jatsenjuk, som utnämndes till Ukrainas nya premiärminister efter statskuppen i februari, leder en "filantropisk organisation" som finansieras av det amerikanska utrikesdepartementet, Nato – och svenska Swedbank.

Gilla artikeln på Facebook

Open Ukraine – med ett namn som för tankarna till finansmannen George Soros kulturmarxistiska organisation Open Society –– grundades i juli 2007 av Arsenij Jatsenjuk och Zbigniew Dzhymala.

Stiftelsens uttalade syfte är att "stärka Ukrainas anseende" i världen. Inom Ukraina verkar organisationen bland annat för "sociala förändringar" och ett närmande till EU.

Open Ukraine betecknas som en "filantropisk organisation" – men om man tittar närmare på sponsorerna tornar en annan bild omedelbart upp sig.

Bland de partners som listas på organisationens hemsida sticker flera välkända namn ut. Open Ukraine understöds bland annat av Natos informationscentrum, det amerikanska utrikesdepartementet och den neokonservativa frontorganisationen The National Endowment for Democracy.

Det direkta stödet från USA är knappast förvånande. Redan innan det stod klart att Janukovytjs regering skulle störtas hade USA bestämt sig för att Arsenij Jatsenjuk skulle utnämnas till ny premiärminister i Ukraina.

I ett läckt telefonsamtal mellan den amerikanska toppdiplomaten Victoria Nuland och ambassadören i Kiev, Geoffrey Pyatt, framgick tydligt att Jatsenjuk var USA:s man. När Ukrainas nya kuppregering presenterades på Självständighetstorget i Kiev i slutet av februari stod det klart att Jatsenjuk verkligen blivit ny premiärminister.

Förutom stödet från USA, Nato och olika typer av globalistiska tankesmedjor sponsras Open Ukraine även av svenska Swedbank –– en bank som efter att ha tagit sig in på den östeuropeiska marknaden pekades ut som en av de ansvariga bakom den ekonomiska krisen i Baltikum 2008. Swedbank anklagas för att ha bidragit till den förödande krisen genom sin aggressiva utlåning av över 200 miljarder kronor till medborgare i Estland, Lettland och Litauen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Afghan med gymnasie-amnesti bakom knivdådet i Vetlanda

Ensamkommande 22-åringen dök upp i Sverige i februari 2016. Gymnasieskolan om målet med utbildningen: "Lära sig läsa och skriva".0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Säkerhetshot mot Sverige utvisades – då gjorde SVT snyftreportage

Fria Tider avslöjar.. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen utvisades.0 Plus

Sänkta straff och ingen utvisning för hedersmord på buss

"Riskerar förföljelse" i hemlandet.. Afghanska sönerna slipper fängelse och får sänkt ungdomsvård.0 

Offren i Vetlanda kämpar för sina liv i natt

Tre har livshotande skador.. Även misstänkte terroristen själv vårdas på sjukhuset.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0