Tove Lifvendahl.

Svenska Dagbladet och M i bråk om DÖ

Publicerad 14 april 2015 kl 14.45

Inrikes. Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, krävde i helgen att de borgerliga partierna ska skrota den så kallade Decemberöverenskommelsen, DÖ. Nu anklagas hon av en ledande M-företrädare för att istället förespråka ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

I en ledarkrönika med rubriken "Låt DÖ dö" argumenterade Lifvendahl i söndags för att kartellbildningen med den rödgröna regeringen innebär är ett svek mot alliansens väljare. Hon uppmanade de borgerliga partierna att säga upp DÖ "med omedelbar verkan" och istället "söka möjlighet för Sverige att hålla en kurs av borgerligt och frihetligt inriktad politik".

Nu har Svenska Dagbladet fått ett irriterat svar av Andreas Norlén (M), som är ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Norlén konstaterar att de enda alternativen för att med rådande mandatfördelning förhindra parlamentarisk kris är att antingen förhandla om budgeten med S eller SD – och anklagar Lifvendahl för att förespråka det senare alternativet.

"Bakom den snygga formuleringen döljer sig i praktiken budskapet att Alliansen åter borde försöka fälla Löfvens budget med stöd av SD. Det hade varit hederligare att skriva det i klartext – eftersom ett sådant agerande i steg ett medför konsekvenser i steg två. Den som fäller en budget bör också vara redo att regera. Alliansen har färre riksdagsmandat än de rödgröna. Avvisar man SD-bingo om varje budget ligger därför i förlängningen av kravet på en ny budgetfällning idén om en alliansregering som gör upp om sin budget med SD", skriver Andreas Norlén.

Tove Lifvendahl försäkrar dock att det hon föreslår istället är att den nuvarande regeringen fälls och att allianspartierna därefter inleder förhandlingar med S.

"I det fall en Löfven II, utan MP och V, släpps fram, kan Alliansen både visa att de tar ansvar för att Sverige inte vrids mer vänster än nödvändigt, och samtidigt bevisa i alternativa förslag och skuggbudgetar varför det vore bättre med en borgerlig regering", skriver hon i en replik.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0