Kn Thomas Cieslak/ISAF Media/CC-BY

Svenskar mest positiva till krig

Publicerad 18 september 2012 kl 02.00

Media.Svenskar är västvärldens mest Nato-lojala folk, visar studien Transatlantic Trends som undersöker utrikespolitiska attityder. Fler svenskar stöder USA:s invasioner i Irak, Libyen och Afghanistan - samt en kommande eventuell invasion i Syrien - än någon annan befolkning inklusive USA:s egen.

Gilla artikeln på Facebook

Ingen annanstans hittar man ett så stort stöd för Irakkriget, Libyenkriget och kriget mot talibanerna i Afghanistan som i Sverige.

56 procent av svenskarna stöder USA:s intåg i Irak år 2003, trots att den offentliga svenska linjen var starkt negativ till kriget. 62 procent stöder fortfarande kriget i Afghanistan och 68 procent stöder kriget i Libyen, där svenska JAS-plan stred sida vid sida med Nato.

Svenskarna stöder Libyenkriget trots att FN-mandatet som säkerhetsrådet har antagit enbart gav rätt att skydda civilbefolkningen och inte tillät Nato att störta den sittande regeringen. Stödet för Libyenkriget är väsentligt större i Sverige än hos övriga EU-befolkningar, där i snitt 48 procent stödet kriget.

Inte ens i USA, som varit den viktigaste kraften bakom krigen i Afghanistan, Irak och Libyen, är stödet tillnärmelsevis lika högt som i Sverige. En majoritet av amerikanerna säger nej till krigen i Libyen och Irak, medan en knapp majoritet - 54 procent - säger ja till kriget i Afghanistan.


Transatlantic Trends INGA DUVOR: Sveriges befolkning är mest benägna att starta krig av de femton jämförda länderna i studien.

Svenskar är också allmänt positiva till militära interventioner. Av de 15 folk som ingick i studien från Transatlantic Trends var endast fransmännen (45 procent) mer positiva än svenskarna (44 procent) till att starta ett olagligt krig mot Syrien. När svenskarna tillfrågas om ett Syrienkrig som hade godkänts av säkerhetsrådet ville hela två av tre inleda ett krig mot al-Assads regim. Bland andra EU-medborgare och i USA finns en stark majoritet (55-60 procent) emot en invasion i Syrien.

Skattefinansierade Utrikespolitiska institutet (UI) har släppt en analys av undersökningen på sin hemsida. I analysen nämner man inte ordet "media", "journalister" eller "propaganda" enda gång men i de totalt åtta läsarkommentarerna nämns media sju gånger.

"Svenska media är duktig på att spegla världen i svart och vitt. Men så ser världen inte ut! I förlängningen oroväckande för demokratin eftersom Sveriges befolkningen får så skev bild av omvärlden. Att så starkt vilja ha en militär intervention i Syrien grundas på den ensidiga och rätt oinitierade rapporteringen i svensk media", skriver signaturen Lina100 på UI:s hemsida.

"Det är för att svenskar generellt är så otroligt naiva samt vana att bli toppstyrda så de sväljer allt media påstår med hull och hår", konstaterar signaturen Akvarius i en tråd om undersökningen på webbforumet Flashback.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0