Spänningarna i Europa
SVART LISTA: En delegation från UD lade fram förslaget om ett journalistförbud tillsammans med sex andra EU-länder på fredagen.

Svenskt EU-förslag: Förbjud journalister som inte hetsar mot Ryssland

Publicerad 16 september 2014 kl 02.07

Politik. Upprätta en svart lista över journalister som inte är "objektiva" – med västerländska mått mätt – i sin rapportering om Ryssland. Så lyder ett EU-förslag som Sverige och sex andra EU-länder har lagt fram vid ett möte mellan EU-ländernas ambassadörer i Bryssel, skriver tyska Tagesspiegel.

Gilla artikeln på Facebook

© Derim Hunt

Wolfgang Gehrcke är upprörd över förslaget som framförts i EU.

Förslaget har väckt häftig kritik från bland annat Tyskland, Luxemburg och Belgien, som varnar för att ett förbud mot vissa journalister att verka inom EU skulle strida mot yttrandefriheten.

EU har redan antagit ett reseförbud och en frysning av banktillgodohavanden mot chefen för den ryska public-servicekanalen RT, Dimitri Kiseljov, den 21 mars. Anledningen var att Kiseljov sågs som en central figur i "regeringens propaganda", enligt EU-kommissionen.

Företrädaren för Estland uppgav att den "ryska propagandan" var "oacceptabel" eftersom den fungerade bättre än tidigare sovjetisk propaganda. Kritiker menar dock västerlänningar är mer mottagliga för det ryska perspektivet på grund av sakläget – det kommunistiska Sovjet var helt enkelt ett hot mot Europa som det nuvarande liberalkonservativa Ryssland inte är.

Den tyske vänsterpartisten och parlamentsledamoten Wolfgang Gehrcke varnar för att projektet är "ett allvarligt angrepp på yttrandefriheten och dessutom grundlagsstridigt". Han menar även att det finns en risk att Ryssland förbjuder tyska journalister att vistas i Ryssland.

"Förbud för journalister är det sista som ett demokratiskt land kan kosta på sig", skrev Gehrcke i en debattartikel i helgen.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0