Spänningarna i Europa
SVART LISTA: En delegation från UD lade fram förslaget om ett journalistförbud tillsammans med sex andra EU-länder på fredagen.

Svenskt EU-förslag: Förbjud journalister som inte hetsar mot Ryssland

Publicerad 16 september 2014 kl 02.07

Politik. Upprätta en svart lista över journalister som inte är "objektiva" – med västerländska mått mätt – i sin rapportering om Ryssland. Så lyder ett EU-förslag som Sverige och sex andra EU-länder har lagt fram vid ett möte mellan EU-ländernas ambassadörer i Bryssel, skriver tyska Tagesspiegel.

Gilla artikeln på Facebook

© Derim Hunt

Wolfgang Gehrcke är upprörd över förslaget som framförts i EU.

Förslaget har väckt häftig kritik från bland annat Tyskland, Luxemburg och Belgien, som varnar för att ett förbud mot vissa journalister att verka inom EU skulle strida mot yttrandefriheten.

EU har redan antagit ett reseförbud och en frysning av banktillgodohavanden mot chefen för den ryska public-servicekanalen RT, Dimitri Kiseljov, den 21 mars. Anledningen var att Kiseljov sågs som en central figur i "regeringens propaganda", enligt EU-kommissionen.

Företrädaren för Estland uppgav att den "ryska propagandan" var "oacceptabel" eftersom den fungerade bättre än tidigare sovjetisk propaganda. Kritiker menar dock västerlänningar är mer mottagliga för det ryska perspektivet på grund av sakläget – det kommunistiska Sovjet var helt enkelt ett hot mot Europa som det nuvarande liberalkonservativa Ryssland inte är.

Den tyske vänsterpartisten och parlamentsledamoten Wolfgang Gehrcke varnar för att projektet är "ett allvarligt angrepp på yttrandefriheten och dessutom grundlagsstridigt". Han menar även att det finns en risk att Ryssland förbjuder tyska journalister att vistas i Ryssland.

"Förbud för journalister är det sista som ett demokratiskt land kan kosta på sig", skrev Gehrcke i en debattartikel i helgen.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0