Värst är situationen på Arlanda.

Sverige har Europas sämsta gränskontroller – rapport mörkades inför valet

Publicerad 17 september 2018 kl 18.02

Inrikes. Sverige har bland de sämsta gränskontrollerna i hela Europa. Det visar en Schengen-rapport som Kvällsposten tagit del av. Enligt tidningen så mörkades rapporten inför valet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt den hemligstämplade rapporten anser Schengen-inspektörer, som var i Sverige under förra året, att de svenska gränskontrollerna är dåligt bemannade, att arbetsmetoderna brister och att de som sköter kontrollerna inte har rätt utbildning.

Allra värst är situationen på Arlanda, trots att det är Sveriges största flygplats med 26 miljoner resenärer varje år.

De så kallade riskindikatorer som egentligen där ska användas för att upptäcka islamister används inte, säger rapporten, eftersom personalen inte känner till dem.

I Sverige saknas också relevant kunskap för att upptäcka förfalskade dokument, så som falska pass.

– Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister, säger en erfaren gränspolis i Stockholm till Kvp och liknar kontrollerna vid en "Kalle Anka-verksamhet".

Egentligen finns det inte ens någon riktig gränskontroll, menar poliskällan, då det inte förekommer slagningar utan i bästa fall bara sker ren id-kontroll.

Men inte nog med det. Enligt Kvällsposten ska rapporten ha hemlighållits inför det svenska riksdagsvalet, eftersom den ansågs vara för "politiskt känslig".

Flera poliser vittnar om att detta sagts uttryckligen, och att rapporten därför skulle mörkas för politisk vinning.

Men Liselotte Ström, chef för gränspolisenheten i Stockholm, förnekar att hon yppat några sådana ord och menar i stället att det handlar om sekretess. Poliskällor hävdar dock bestämt att rapporten medvetet förhalats, och i onödan skickats tillbaka en extra gång till kommissionen.

Polismyndigheten ska ha känt till innehållet i rapporten ända sedan början av året, och även justitieminister Morgan Johansson (S) ska ha blivit informerad om det.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0