SVT fälls för inslag om "ungersk slavlag"

Publicerad 17 september 2019 kl 12.43

Inrikes. SVT Aktuellt fälls nu för en "nyhet" om vad man kallade en ungersk slavlag, som påstods ge arbetsgivare rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av anställda. Osakligt, tycker Granskningsnämnden, uppger Journalisten.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 21 december förra året som SVT Aktuellt sände en nyhet om en ny arbetsrättslag i Ungern som kallades för en "slavlag".

Enligt SVT ledde lagen till demonstrationer i landet.

SVT påstod också att lagen gav arbetsgivaren rätt att kräva 400 timmar övertid per år av sina anställda. Personen som anmälde SVT invände dock att lagen bara låter arbetsgivaren kräva 250 övertidstimmar årligen, vilket inte ens innebar några förändringar mot föregående lagar. Däremot kan arbetsgivare och arbetstagare, enligt den nya lagen, själva avtala om ytterligare 150 timmars övertid.

Granskningsnämnden köper inte SVT:s invändning om att arbetstagare som säger nej till övertid riskerar gå miste om jobbet. Public service-kanalen fälls därmed för inslaget, med motiveringen att det strider mot kravet på saklighet. Tre ledamöter ville fria kanalen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus