Undersköterska som kritiserar sjukvården hängs ut av SVT

Publicerad 31 mars 2017 kl 14.58

Media. SVT Nyheter har startat en ny så kallad granskning där man säger sig "undersöka" stora samhällskritiska Facebooksidor. Om möjligt, hängs personerna bakom grupperna ut med namn.

Dela artikeln

”Rädda Vården” är en av de Facebooksidor som SVT valt att exponera. Enligt SVT handlar det om en "skrämselsida" som sprider en "skräckbild" av den svenska vården.

SVT hävdar att Facebooksidan, som har cirka 10.000 följare, delar "systematiskt nyheter från etablerade medier" på ett sätt som är "mycket hårt nischat".

"Rädda Vården postar endast vårdrelaterade katastrofnyheter. Sammantaget förmedlar Rädda Vården berättelsen om en landsomfattande vårdkollaps. Den apokalyptiska stämningen förstärks i delningstexterna där 'kaos' och 'kris' ofta återkommer", skriver SVT Nyheter.

Den statliga mediejätten menar att det inte är acceptabelt att sprida nyheter på det sättet.

SVT väljer också att hänga ut personen bakom sajten med namn och bakgrund. "SVT Nyheters reportrar har spårat mannen", skriver SVT dramatiskt.

Personen bakom gruppen arbetar som undersköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus, och överväger vad arbetsgivaren ska tycka om hans åsikter. Han driver sidan tillsammans med två engagerade vårdkollegor, som SVT inte lyckats spåra.

– Jag har ju en arbetsgivare som med oblida ögon ser på sånt här, säger mannen till SVT.

SVT har också granskat Facebooksidan "Stöd svenska polisen", som har över 150.000 följare.

"Sidan förmedlar berättelser om laglösa förorter, och en poliskår som går på knäna. Vem som står bakom sidan är höljt i dunkel", skriver SVT. Vem som driver den sidan har alltså SVT inte lyckats ta reda på.

Varje vecka når "Stöd svenska polisen" miljontals användare i deras flöden, påstår SVT Nyheter.

Under rubriken "Därför granskar vi de anonyma Facebooksidorna" motiverar SVT sin så kallade granskning bland annat med att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har släppt en ny rapport om hot, risker och sårbarhet i mediebranschen.

SVT tycks mena att Facebook kan vara en samhällsfarlig "ekokammare" om individer "samlas i grupper som definieras av att medlemmarna utgår från samma världsbild, och där motbilder och avvikande uppfattningar antingen inte tas upp alls, eller avfärdas", som det står i MSB:s rapport och som SVT citerar.

SVT har också träffat företrädare för delar av svenskt samhällsliv, för att ta reda på vilka konsekvenser den här typen av opinionsarbete får för dem.

Enligt SVT kan anonyma Facebooksidor rentav vara farliga för den "öppna samhällsdebatten".

"Dessa dolda opinionskrafter överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen. Vilka är de? Vad vill de, och varför? I takt med att med att deras genomslag ökar, växer också behovet av att granska dem", låter det i SVT:s dramatiska motivering som formulerats av Karin Ekman, chef för sociala kanaler på SVT Nyheter.

"Genom att sprida artiklar, bilder och videomaterial, och genom att organisera sina följare i externa kommentarsattacker, förmedlar de just nu skrämselbilder av Sverige", menar hon.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Media

TV4 anmäls till "relevanta instanser", enligt Åkesson. "Är det någon i denna soppa som har spridit desinformation så är det Kalla fakta."0 

Kräver bland annat ersättning för sveda och värk. Hängdes ut med namn och bild på pedofiljägarsajten.0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0