Undersköterska som kritiserar sjukvården hängs ut av SVT

Publicerad 31 mars 2017 kl 14.58

Media. SVT Nyheter har startat en ny så kallad granskning där man säger sig "undersöka" stora samhällskritiska Facebooksidor. Om möjligt, hängs personerna bakom grupperna ut med namn.

Gilla artikeln på Facebook

”Rädda Vården” är en av de Facebooksidor som SVT valt att exponera. Enligt SVT handlar det om en "skrämselsida" som sprider en "skräckbild" av den svenska vården.

SVT hävdar att Facebooksidan, som har cirka 10.000 följare, delar "systematiskt nyheter från etablerade medier" på ett sätt som är "mycket hårt nischat".

"Rädda Vården postar endast vårdrelaterade katastrofnyheter. Sammantaget förmedlar Rädda Vården berättelsen om en landsomfattande vårdkollaps. Den apokalyptiska stämningen förstärks i delningstexterna där 'kaos' och 'kris' ofta återkommer", skriver SVT Nyheter.

Den statliga mediejätten menar att det inte är acceptabelt att sprida nyheter på det sättet.

SVT väljer också att hänga ut personen bakom sajten med namn och bakgrund. "SVT Nyheters reportrar har spårat mannen", skriver SVT dramatiskt.

Personen bakom gruppen arbetar som undersköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus, och överväger vad arbetsgivaren ska tycka om hans åsikter. Han driver sidan tillsammans med två engagerade vårdkollegor, som SVT inte lyckats spåra.

– Jag har ju en arbetsgivare som med oblida ögon ser på sånt här, säger mannen till SVT.

SVT har också granskat Facebooksidan "Stöd svenska polisen", som har över 150.000 följare.

"Sidan förmedlar berättelser om laglösa förorter, och en poliskår som går på knäna. Vem som står bakom sidan är höljt i dunkel", skriver SVT. Vem som driver den sidan har alltså SVT inte lyckats ta reda på.

Varje vecka når "Stöd svenska polisen" miljontals användare i deras flöden, påstår SVT Nyheter.

Under rubriken "Därför granskar vi de anonyma Facebooksidorna" motiverar SVT sin så kallade granskning bland annat med att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har släppt en ny rapport om hot, risker och sårbarhet i mediebranschen.

SVT tycks mena att Facebook kan vara en samhällsfarlig "ekokammare" om individer "samlas i grupper som definieras av att medlemmarna utgår från samma världsbild, och där motbilder och avvikande uppfattningar antingen inte tas upp alls, eller avfärdas", som det står i MSB:s rapport och som SVT citerar.

SVT har också träffat företrädare för delar av svenskt samhällsliv, för att ta reda på vilka konsekvenser den här typen av opinionsarbete får för dem.

Enligt SVT kan anonyma Facebooksidor rentav vara farliga för den "öppna samhällsdebatten".

"Dessa dolda opinionskrafter överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen. Vilka är de? Vad vill de, och varför? I takt med att med att deras genomslag ökar, växer också behovet av att granska dem", låter det i SVT:s dramatiska motivering som formulerats av Karin Ekman, chef för sociala kanaler på SVT Nyheter.

"Genom att sprida artiklar, bilder och videomaterial, och genom att organisera sina följare i externa kommentarsattacker, förmedlar de just nu skrämselbilder av Sverige", menar hon.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Media

Gammelmedia får 200 coronamiljoner av regeringen

Föreslår en "permanent förstärkning" av mediestödet.. "Att ha en mångfald av medier i hela landet är avgörande för demokratin."0 

Stefan Löfven håller tal till nationen i SVT

Ovanliga åtgärden.. SVT: "Vi har en extraordinär situation i Sverige."0 

Helle Klein: Låt media mörka dödsfallen i Sverige

"Blir lätt ännu mer panikstämning" annars.. Nu vill Aftonbladet-veteranen mörka dödssiffrorna för befolkningen.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt visar Googles GPS-data. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0