Telia tvingas stänga gräddfil för PK-medier

Publicerad 1 februari 2017 kl 07.01

Konsument. Telia låter sina användare lyssna kostnadsfritt på statliga Sveriges Radio medan de som surfar på exempelvis Fria Tider får betala fullt pris. Nu tvingar Post och Telestyrelsen (PTS) Telia att upphöra med det "diskriminerande" beteendet.

Gilla artikeln på Facebook

Hittills har Telia-användare kunnat surfa på IT-miljardären Mark Zuckerbergs populära webbplats Facebook även om deras surfpott tagit slut, och andra har kunnat lyssna gratis på Sveriges Radio och några andra av Telia utvalda medieaktörer. Men nu kräver Post och Telestyrelsen (PTS) att gräddfilen för de etablerade jättarna avskaffas.

”Telia ska rätta sig efter föreläggandet senast inom 30 dagar från delgivning av detta beslut”, skriver PTS i föreläggandet som blev offentligt under tisdagen.

PTS beslut bygger på den så kallade TSM-förordningen från EU, som gäller sedan 2015. Enligt förordningen får inte internet­leverantörer favorisera vissa aktörer på andra aktörers bekostnad, utan ska istället tillämpa så kallad nätneutralitet.

EU:s regelverk syftar till att bevara ett öppet internet. En grundtanke är att all trafik på internet ska behandlas likvärdigt av internetoperatörerna – och att det är slutanvändare och inte internetleverantörer som ska välja vilka tjänster och applikationer som används.

"Trafikstyrningsåtgärder och diskriminering av trafik kan på sikt leda till att slutanvändares valfrihet begränsas och att innovation och utveckling av nya innehållstjänster hämmas", skriver Post och Telestyrelsen. Det kan också leda till fragmentering av internet vilket på sikt skulle vara negativt för konsumenterna, enligt myndigheten.

Efter PTS beslut kan Telia nu överklaga beslutet till domstol eller följa det, i så fall senast inom senast 30 dagar.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0