Telia tvingas stänga gräddfil för PK-medier

Publicerad 1 februari 2017 kl 07.01

Konsument. Telia låter sina användare lyssna kostnadsfritt på statliga Sveriges Radio medan de som surfar på exempelvis Fria Tider får betala fullt pris. Nu tvingar Post och Telestyrelsen (PTS) Telia att upphöra med det "diskriminerande" beteendet.

Gilla artikeln på Facebook

Hittills har Telia-användare kunnat surfa på IT-miljardären Mark Zuckerbergs populära webbplats Facebook även om deras surfpott tagit slut, och andra har kunnat lyssna gratis på Sveriges Radio och några andra av Telia utvalda medieaktörer. Men nu kräver Post och Telestyrelsen (PTS) att gräddfilen för de etablerade jättarna avskaffas.

”Telia ska rätta sig efter föreläggandet senast inom 30 dagar från delgivning av detta beslut”, skriver PTS i föreläggandet som blev offentligt under tisdagen.

PTS beslut bygger på den så kallade TSM-förordningen från EU, som gäller sedan 2015. Enligt förordningen får inte internet­leverantörer favorisera vissa aktörer på andra aktörers bekostnad, utan ska istället tillämpa så kallad nätneutralitet.

EU:s regelverk syftar till att bevara ett öppet internet. En grundtanke är att all trafik på internet ska behandlas likvärdigt av internetoperatörerna – och att det är slutanvändare och inte internetleverantörer som ska välja vilka tjänster och applikationer som används.

"Trafikstyrningsåtgärder och diskriminering av trafik kan på sikt leda till att slutanvändares valfrihet begränsas och att innovation och utveckling av nya innehållstjänster hämmas", skriver Post och Telestyrelsen. Det kan också leda till fragmentering av internet vilket på sikt skulle vara negativt för konsumenterna, enligt myndigheten.

Efter PTS beslut kan Telia nu överklaga beslutet till domstol eller följa det, i så fall senast inom senast 30 dagar.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0