Terrortillslaget i Göteborg

Fick svenskt pass och våldtog direkt – eftersom han inte längre kunde utvisas

Publicerad 1 augusti 2015 kl 20.12

Inrikes. Pappan till den 32-årige kurd som sitter häktad i Göteborg misstänkt för terrorbrott i Syrien överföll och våldtog en 24-årig kvinna under pistolhot 2003. Under våldtäkten förklarade invandraren för sitt offer att han precis hade fått svenskt medborgarskap och därför inte kan utvisas.

Dela artikeln

Det var i slutet av sommaren 1991 som den kurdiska familjen kom till Sverige som flyktingar från Irak. Idag är sonen i familjen en islamist som är misstänkt för terrorbrott genom mord i Syrien efter att ha krigat för en islamistisk terrgrupp där. Han är dessutom tidigare dömd till fängelse för bland annat olaga hot.

Men det är inte bara sonen i familjen som har ett kriminellt och våldsamt förflutet. Även 32-åringens pappa, en idag 58-årig man, är tidigare dömd för brott i Sverige. I april 2003 beviljades han svenskt medborgarskap – då passade han på att våldta en 24-årig kvinna.

Under pistolhot tvingade han sommaren 2003 in kvinnan i en bil och förde med henne till en lägenhet där han våldtog henne. Under våldtäkten förklarade han för henne att eftersom han nu var svensk medborgare så var det fritt fram för honom att våldta henne, han kunde ändå inte bli utvisad. Han berättade även för henne att han var en mördare som dödat tio personer och att hon därför inte skulle polisanmäla honom.

Våldtäkten utförde han som hämnd mot den 24-åriga kvinnan för att hon hjälpt två av hans döttrar att fly undan den hederskultur som han påtvingat dem. Bland annat ska han ha dränkt in sin tidigare fru i tändvätska och tänt på henne när hon inte behagade honom. En av hans döttrar begärde och beviljades dessutom skyddad identitet för att komma undan pappan. Inget av detta förhindrade dock att han beviljades svenskt medborgarskap.

Den 58-årige mannen dömdes i augusti 2003 till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt och olaga hot.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.